SKANDALOZNO Odredbe Ustava RS suprotne evropskim

U BiH još postoji smrtna kazna!

E. HALIMIĆ
20.07.2018 19:49

Bosna i Hercegovina, zapravo njen entitet Republika Srpska, jedina je teritorija u Evropi koja dozvoljava izricanje smrtne kazne. Ustavom RS, tačnije njegovim članom 11., naime, propisano je: „Život čovjeka je neprijeporan. Smrtna kazna može se iznimno propisati i izreći samo za najteže oblike teških kaznenih djela.“

Pokazatelj stanja

  • Faksimil dijela Ustava RS koji govori o smrtnoj kazni
    Faksimil dijela Ustava RS koji govori o smrtnoj kazni

Smrtne kazne odavno su izbačene iz krivičnih zakona evropskih država kao metoda kažnjavanja osoba koje su prekršile zakon. Posljednja smrtna kazna u BiH izvršena je 1975. godine, a ukinuta je na nivou države 1994. 

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH i šef Kluba koalicije „Domovina“ u Narodnoj skupštini RS Admir Čavka kaže za „Avaz“ da je ovo najbolji pokazatelj stanja u BiH, odnosno entitetu RS.

  • Čavka: Mora postojati saglasnost sva tri naroda
    Čavka: Mora postojati saglasnost sva tri naroda

 - Upravo ovo pokazuje koliko je teško promijeniti Ustav i kako je teško imati konsenzus čak i o jednoj banalnoj stvari kao što je smrtna kazna, koja, naravno, nikad neće biti izrečena. Da bi se promijenio Ustav RS, mora postojati saglasnost sva tri naroda. Ranije su postojale neke inicijative u NSRS, ali ovo pitanje povlači i neke druge teme - kazao je Čavka. 

Dodao je da je potpuno jasno da se ovdje ništa ne može promijeniti bez pristanka sva tri naroda, pa shodno tome niko se ne može nigdje otcijepiti i prijetiti nekim referendumima.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović kazao nam je da je još prije šest godina postojala inicijativa da sporna ustavna odredba bude promijenjena i da je to bio jedan od 26 tada ponuđenih amandmana.

Pojedinačno glasanje

  • Hadžiomerović: Nudili smo da se usvoji samo jedan amandman
    Hadžiomerović: Nudili smo da se usvoji samo jedan amandman

 - Ali, to nije prošlo, jer nije ispoštovan zahtjev Kluba Bošnjaka da učestvuje u pripremi tih amandmana. Svi amandmani kasnije su ponuđeni u paketu, ali nije bilo odobreno pojedinačno glasanje. Jedini naš uslov bio je da 20 posto mjesta u Skupštini Grada Banja Luka pripadne Bošnjacima, što je odbijeno. Nudili su nam statutarnu izmjenu u Skupštini Grada Banja Luka, to je bilo za nas neprihvatljivo i tako je završena ta priča – pojasnio je Hadžiomerović.

Dodao je da je Klub Bošnjaka nudio i da se usvoji samo jedan amandman koji se tiče smrtne kazne, ali to je trebao ponuditi neki od klubova stranaka s ustavnim kapacitetom da mogu brojem potpisa pokrenuti takvu inicijativu.

 - Nudili smo to i Branislavu Borenoviću te Vukoti Govedarici, ali oni to nisu prihvatili. Nije nam jasno zašto oni nisu htjeli ovo pitanje pojedinačno pokrenuti - istakao je Hadžiomerović.

  SAD i Japan  

U svijetu od razvijenijih zemalja smrtnu kaznu još imaju SAD i Japan, u kojem nije bilo izvršenja od 2011. godine. Kina godišnje izvrši više smrtnih kazni nego ostalih dvadesetak zemalja (koje je imaju) zajedno. Prema „Amnesty Internationalu“, to je minimalno hiljadu pogubljenja godišnje. 
NA VRH