ZAHTJEV

Republika Srpska ukida smrtnu kaznu

Zahtjev uputili polovinom ove godine delegati iz reda bošnjačkog naroda

U Ustavu RS i dalje postoji smrtna kazna. Avaz

Srna

27.9.2019

Odredba u Ustavu Republike Srpske kojom je propisana smrtna kazna za najteže oblike teških krivičnih djela uskoro bi mogla biti obrisana nakon što se o ustavnosti postojanja smrtne kazne 4. oktobra ove godine izjasni Ustavni sud BiH

Zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti člana 11 stav 2 Ustava Republike Srpske uputili su polovinom ove godine delegati iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS, pišu "Nezavisne novine".

Potpredsjednik NSRS Milan Petković rekao je da je za očekivati da će Ustavni sud BiH uvažiti apelaciju.

- Najbitnije je da se smrtna kazna ne izriče u RS već duže od 25 godina, a nije je ni bilo nikada moguće izreći, jer ona nije predviđena krivičnim zakonom. Ona je samo jedna kategorija koja se navodi u Ustavu, ali se ne primjenjuje - rekao je Petković.

Prema njegovim riječima, u RS postoji konsenzus o tome da je smrtna kazna neustavna kategorija i da treba ići u pravcu izmjene Ustava, ali izmjena Ustava je komplicirana procedura.

- Potrebno je postići širi konsenzus i narodnih poslanika, tako da se ne može očekivati da to bude ni lako ni brzo, ali u svakom slučaju treba ići u izmjene Ustava u tom smjeru - pojasnio je Petković.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS iz reda bošnjačkog naroda Dževad Mahmutović kaže da je zahtjev za ocjenu ustavnosti člana Ustava posljedica izvještaja koje je uputila Evropska komisija u Mišljenju o kandidaturi BiH za članstvo u Evropskoj uniji u kojem je navedeno da smrtnu kaznu treba izbrisati iz Ustava RS.

- Očekujem da će Ustavni sud BiH prihvatiti našu apelaciju i da te odredbe koja regulira postojanje smrtne kazne u Ustavu više neće biti. To nema nigdje u Evropi i očekujem da će biti izbrisana i iz Ustava Republike Srpske. Naš zahtjev Ustavnom sudu BiH ide u pravcu da se ova odredba u Ustavu obriše odmah nakon odluke - kaže Mahmutović.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović rekao je ranije da parlament i RS nisu krivi što je smrtna kazna još u Ustavu, istakavši da su za njeno postojanje odgovorni Klub Bošnjaka u Vijeću naroda i Kancelarija visokog predstavnika. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.