DOM NARODA PFBIH

Vesna Saradžić novi dopredsjedavajući?

Saradžić: Najvjerovatniji kandidat

M.R.S.

21.7.2018

Vesna Saradžić (SDP) najvjerovatnije će biti kandidat za dopredsjedavajuću Doma naroda Parlamenta FBiH umjesto Drage Puzigaće, koji će, kako je uvjerena većina delegata, biti smijenjen u četvrtak na redovnoj sjednici Doma naroda, rekli su nam u ovom domu.


Glasovi SDA


Klub delegata iz reda srpskog naroda prekjučer je zatražio smjenu Puzigaće nakon informacije da će na sjednici taj dan on i predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara (HDZ BiH) Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH staviti na dnevni red kao pitanje od vitalnog nacionalnog interesa.


Da se to desilo, ovaj zakon, koji su predložili parlamentarci iz SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a i Naše stranke, u konačnici ne bi bio usvojen.


- Da je HDZ-u do vitalnog nacionalnog interesa, ne bi u svoj zagrljaj uzeo Puzigaću. Htjeli su da blokiraju institucije – rekao je Jasenko Tufekčić (SDA), dopredsjedavajući Doma naroda.


Puzigaća je za dopredsjedavajućeg izabran 2016. godine zahvaljujući upravo glasovima SDA. On nije bio zvaničan kandidat svog Kluba delegata iz reda srpskog naroda.


- Izabran je našim glasovima, ali će biti i smijenjen našim glasovima – prokomentirao je Tufekčić.


Nacionalni interes  


Tvrdi da će vanredna sjednica o zakonu o izbornim jedinicama i broju mandata biti, ako ne u četvrtak, kada i redovna sjednica, onda početkom avgusta. Najavio je da će je on zakazati ako to ne učini Bradara. No, vjerovatno je da će tada dvotrećinska većina Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda pokrenuti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, što bi zakon „odgodilo“ na bar mjesec, do odluke Ustavnog suda FBiH.


Ipak, očekivanja u Parlamentu su da će, i ako sve završi u Ustavnom sudu, ovaj zakon na kraju u septembru ipak stupiti na snagu.

Puzigaća: Sva aktivnost svedena na sedam pitanja

Ko je Drago Puzigaća


Drago Puzigaća je iz Drvara i član je SNSD-a. Ovo mu je treći mandat u Domu naroda Parlamenta FBiH, a ujedno je i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Livanjskog kantona. Podaci Centara civilnih inicijativa o Puzigaćinoj aktivnosti govore da je on za tri i po godine ovog mandata u Federalnom parlamentu postavio sedam pitanja, od čega jedno za cijelu 2016. godinu.


Nije imao amandmana niti inicijativa, a ni u diskusijama se nije iskazao. Nije rad davati ni izjave. Ipak, Puzigaća je, kako nam je rečeno, zasnovao radni odnos u Parlamentu, što znači da mu samo osnovna plaća iznosi 2.992 KM, bez toplog obroka, prijevoza, raznih naknada. Podsjetimo da naknada za odvojeni život delegata iznosi 800 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.