IZMJENE Predate izmjene Zakona o PIO kojima se ispravlja nepravda

Vratiti borcima ukradeni staž

Avaz.ba
22.07.2018 20:10

Foto: Hadžić-Bećirspahić: Borci su dugo čekali

Zastupnici u Parlamentu FBiH Azra Hadžić-Bećirspahić (SBB) i Kasim Mulalić (SDA) predali su u proceduru prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PIO, kojim boračkoj populaciji žele vratiti ratni staž kao poseban staž, koji im je umanjen. Hadžić-Bećirspahić istaknula je u razgovoru za “Avaz” da žele ispraviti nepravdu koja je borcima učinjena kroz neke odredbe Zakona o PIO.  

- Insistirala sam na razmatranju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju po skraćenom postupku, jer se ne radi o obimnoj niti složenoj izmjeni, a oni kojima bi ovaj prijedlog pomogao, dugo su čekali – naglasila je Hadžić-Bećirspahić.

Podsjetila je da je u bivšem Zakonu o PIO/MIO pripadnicima boračkih populacija poseban (ratni) staž priznat i računat u dvostrukom trajanju, a kao olakšavajuća okolnost kako bi ova populacija lakše i prije ispunila uvjete za odlazak u penziju. Novim Zakonom uveden je, naime, pojam “staž osiguranja”, pod kojim se ne priznaje ostvareni ratni staž i njegovo uduplavanje.

Hadžić-Bećirspahić kazala je da se nada održavanju sjednice Predstavničkog doma do kraja jula te da je uvjerena da će izmjena Zakona biti usvojena.

NA VRH