SRAMOTNO

Oštre osude monstruozne poruke Šešeljeve radikalke!

E. Trako

25.7.2018

Zastupnica Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije Vjerica Radeta monstruozno je jučer vrijeđala umrlu srebreničku majku Hatidžu Mehmedović i na sebe navukla gnjev javnosti!  

Svojim bolesnim fašističkim statusom uvrijedila je i sve srebreničke žrtve genocida, a čak je nadmašila i svog stranačkog šefa Vojislava Šešelja, osuđenog ratnog zločinca.

Cijeli svijet

I dok cijeli svijet oplakuje srebreničku heroinu, kojoj će danas biti klanjana dženaza, a brojne svjetske javne ličnosti poput Anđeline Đoli (Angelina Jolie) ili hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović izražavaju žalost zbog njene smrti, članica Šešeljeve stranke je napisala: „Čitam, umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti? Muž ili sinovi?“

A poznato je da je Hatidža u genocidu 1995. izgubila i muža, i dva sina, i brata i desetine bližih i daljih rođaka. Nakon rata izabrana je za predsjednicu Udruženja „Majke Srebrenice“ i borila se da pravda stigne dželate.

Ubrzo su ovaj status najoštrije osudili brojni korisnici društvenih mreža u BiH, Hrvatskoj, Srbiji...

- „Vjerice, monstruozna mjerice“, „Ovo sjedi u Skupštini Srbije, fuj“, „Koje si ti đubre od žene“, „Koliko je ovo nivoa ogavnosti“... - samo su neki od komentara. 

Ambasada BiH u Srbiji također je reagirala na Radetinu sramotnu poruku.

- S obzirom na to kojoj stranci pripada, na program stanke i na dosadašnje ponašanje, takva izjava o smrti Hatidže Mehmedović, nažalost, nije iznenađujuća. Naprotiv, bilo bi iznenađujuće da je ta žena našla neku lijepu riječ povodom smrti predsjednice Udruženja „Majke Srebrenice“ - kazao je medijima jučer Zoran Berković, savjetnik u Ambasadi BiH u Srbiji.

Reagirao je i Saša Radulović, osnivač pokreta "Dosta je bilo", rođeni Sarajlija s adresom u Beogradu. On je povodom sramotnog statusa poručio na Twitteru:

- Koliko je ovo bolesno, utroba mi se okrenula. Čojstvo je kada čuvaš druge od zla u sebi. Ovo je čisto, nepatvoreno zlo u najgorem obliku. Ne znam zašto je mene sramota zbog ovoga, a sramota me je. Uvreda je najgora za srpske žrtve.


Ujedinila Srbiju

Ubrzo je Radeta uklonila sramni status, ali osude nisu prestajale stizati sa svih strana. Skoro svi mediji u Srbiji, ali i u ostalim državama regiona, osvrnuli su se na ovaj sramni status.

Prvi je tekst objavio Blic.rs pod naslovom „Vjerica Radeta objavila monstruozni tvit o smrti predsjednice Udruženja „Majke Srebrenice“.

„Vjerica Radeta napisala je najodvratniju stvar koju možete da zamislite!“, piše Espresso.rs. i dodaje da je tvit Šešeljeve radikalke ujedinio Srbiju u osudi.

Srbijanski „Telegraf“ Radeti je posvetio naslov „Ko daje ovoj ženi da sjedi u Skupštini Srbije? Radeta napisala morbidni tvit na dan smrti predsjednice Udruženja „Majke Srebrenice“.

Ko je Vjerica Radeta

Vjerica Radeta rođena je 15. oktobra 1955. godine u Livnu. Završila je Pravni fakultet u Sarajevu. Obavljala je funkcije načelnika i sekretara u Zemunu i zamjenika ministra pravde.

Birana je tri puta za narodnog poslanika s liste Srpske radikalne stranke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.