BIH

Fojnica: Veliki broj vjernika klao kurbane

H.ČUKLE

21.8.2018

Na području Medžlisa Islamske zajednice Fojnica bajram-namaz je klanjan na dvanaest mjesta u džamijama i mesdžidima u Fojnici.

Veliki broj vjernika se od ranih jutarnji satih kretao prema džamijama kako bi klanjali bajram-namaz.

Džamije su bile pretijesne da bi primile sve džematlije Fojnice, pa je jedan broj vjernika bajram-namaz klanjao po veoma lijepom vremenu i na ulici i u haremima džamija.

Centralna svečanost je održana u Čaršijskoj džamiji u Fojnici, a bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu govorio Edin ef. Rojo, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Fojnica.

Nakon klanjanja bajram-namaza uslijedilo je čestitanje povodom ovog velikog muslimanskog blagdana, nakon čega su se vjernici uputili svojim domovima kako bi radost Bajrama podijelili sa svojim najmilijim i komšijama.

Veliki dio vjernika je klao kurbane, čije meso je podijeljeno džematlijama. Neki od ugostiteljskih objekata u Fojnici na dan Ramazanskog i Kurban-bajrama džematlije besplatno počaste kafom i osvježavajućim pićima, a svakako tu tradiciju naduže održava restoran „Central“ Fojnica, koji ima tu tradiciju više od 20 godina, pa se tako i danas tu okupilo više od 150 vjernika.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.