OSTVARENJE SNA

Buduća novinarka uspješno korača modnim pistama

Mlada Sarajka želi polagati i za pilota

A. BAJRAMOVIĆ

24.8.2018

Nedavno takmičenje za Miss Adriatic Europe, koje se tradicionalno održava u Marini Frapa, najljepšoj hrvatskoj marini na Jadranu, bilo je je nezaboravno iskustvo za jednu od bh. predstavnica Elmu Hrustić. Ova 19-godišnja Sarajka, koja se već pet godina bavi i manekenstvom, nastupom u Rogoznici ispunila je jedan od svojih snova iz djetinjstva.  

Životni poziv

- Na izbor sam otišla na poziv fotografa Ensada Adilovića. Veoma sam sretna i ponosna što sam prvi put učestvovala na ovakvom takmičenju i predstavljala našu dragu domovinu. Bilo je lijepo družiti se tokom petodnevnog boravka u marini, gdje je sva pažnja bila usmjerena samo na nas – govori Elma.

Manekenstvo je njen hobi i ljubav, ali ne i najveća. Povremene fotošutinge neće odbiti, ali novinarstvo će, kaže, biti njen životni poziv. Studentica je druge godine komunikologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i nada se da će, po završetku studija, uspjeti dobiti posao u struci.

S obzirom na to da prije navršene 21 godine života ne može polagati praktični dio ispita za civilnog pilota, ispunjenje ovog njenog sna je na čekanju.


Elma u Hrvatskoj: Prvi put na ovakvom takmičenju (Foto: Ensad Adilović)

- Novinarstvo i zrakoplovstvo su moje dvije najveće ljubavi, za koje dajem maksimum i trudim se da svakog dana naučim što više. Položila sam sve module za stjecanje licence A, koja je, putem Direkcije za civilnu avijaciju BiH, priznata od Evropske agencije za sigurnost zračnog prometa (EASA) u svim zemljama Evropske unije. Nažalost, praktični dio za stjecanje licence za pilota ne mogu polagati prije nego što navršim 21 godinu, do kada u aviokompanijama ne mogu obavljati ni poslove stjuardese. Zbog toga sam se odlučila za Fakultet političkih nauka – pojašnjava Hrustić.

Brojna priznanja

Lijepa Sarajka izuzetne rezultate ostvaruje i u drugim oblastima, a uporedo s obavezama na fakultetu radi u jednom sarajevskom fitnes centru. Dobitnica je više priznanja na kantonalnom, federalnom i državnom nivou iz različitih oblasti. Uspjehe, kako ističe, niže uz podršku roditelja i sestre.


Borba s nepravdom

Elma je svjesna da na putu do uspjeha mladi u BiH imaju mnogo prepreka, zbog čega se veliki broj njih odlučuje na odlazak u inozemstvo.

- Teško je izboriti se s nepravdom koja vlada i potrebne su velike promjene, do kojih će, nadam se, doći. Nadam se da će se mladima pružiti mogućnost da iskažu svoj talent i doprinesu napretku svoje države. Nastojat ću da uspijem u svojim planovima, da ostvarim snove. Nadam se da ima još dobrih ljudi koji će pružiti ruku podrške onima koji imaju cilj. Nadam se da će doći bolja vremena. Živim za to – ističe Elma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.