JERUSALEM

Crnadak se sastao s Netanjahuom

Tokom sastanka razgovarano o sigurnosnim pitanjima

Fena

Fena

27.8.2018

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravi u službenoj posjeti Izraelu, na poziv predsjednika vlade i ministra vanjskih poslova Izraela Benjamina Netanjahua (Netanyahu).

Službena posjeta ministra Crnatka Izraelu potvrda je dobre dosadašnje saradnje BiH i Izraela, kao i želje obje strane za njenim nastavkom u budućnosti.

Tokom razgovora premijer Netanjahu upoznao je ministra Crnatka s najznačajnijim dostignućima Izraela u oblasti poljoprivrede, cyber-sigurnosti, zdravstva, informacionih tehnologija te je uputio poziv za unapređenje saradnje u navedenim oblastima, odnosno za priključivanje BiH savremenim razvojnim tokovima, u kojima Izrael ima sve zapaženiju ulogu.

Crnadak i Netanjahu su tokom sastanka razgovarali i o sigurnosnim pitanjima, borbi protiv terorizma i ISIL-a te o pitanju stranih boraca.

Zajednički je konstatirano da slučaj Predstavništva Republike Srpske u Izraelu, na koje je bilo značajnih primjedbi od ministarstva vanjskih poslova Izraela, neće pokvariti odličan odnos sa Izraelom i izrazili spremnost da u narednom periodu bude nastavljeno jačanje dijaloga i saradnje Izraela s RS i BiH.

Na kraju posjete, ministar Crnadak je premijeru Netanjahuu uručio knjigu nobelovca Ive Andrića "Na Drini ćuprija" na engleskom jeziku.

Crnadak će 29. avgusta 2018., kao član delegacije Predsjedništva BiH, boraviti u službenoj posjeti Palestini, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.