IZVJEŠTAJI

Prikazali dobit, a izgubili 104.000 KM

Više od pola prihoda dolazi, zapravo, od subvencija i donacija, a ne od poslovnih aktivnosti

M.R.S.

2.9.2018

Javno preduzeće „Međunarodna zračna luka-aerodrom Mostar“ pogrešno je iskazalo da je u prošloj godini ostvarilo 41.000 KM dobiti. S obzirom da određene troškove nije knjižilo, a prihode je iskazalo većim, u konačnici je poslovalo sa gubitkom od oko 104.000 KM.


Dvije sjednice


Vidljivo je to iz najnovijeg izvještaja federalnih revizora o radu ovog preduzeća.

Iz Ureda za reviziju institucija u FBiH upozorili su da više od pola prihoda Međunarodnog aerodroma Mostar dolazi od subvencija i donacija iz budžeta.


-Navedeno omogućava preduzeću iskazivanje pozitivnog poslovnog rezultata, a dok se iz poslovnih aktivnosti iskazuje gubitak. Društvo nije izvršilo procjenu sposobnosti da nastavi poslovati u vremenski neograničenom periodu – dio je izvještaja.


Revizori su skrenuli pažnju da Grad Mostar, koji je većinski vlasnik, nije imenovao predstavnika u Skupštini preduzeća, te sjednice Skupštine nisu održavane od 2013. godine, od kada nisu usvajani godišnji finansijski i izvještaji o poslovanju, što je zakonska obaveza.

Raspudić: Na čelu Aerodroma

Uvažili nalaze


-Iako je u julu 2016. godine istekao mandat Nadzornog odbora, u 2017. godini održali su dvije sjednice, a njihove naknade su obračunate za svaki mjesec – stoji u izvještaju.


Prihodi firme iznosili su 2,8 miliona KM, upola manje od planiranih. Stav Uprave iznesen u godišnjem izvještaju o poslovanju je da transfer iz budžeta FBiH nije pratio dinamiku realizacije proširenja terminala i nabavke mašina za prihvat, što je rezultiralo padom prometa.


Nismo uspjeli doći do direktora Marina Raspudića, ali je u revizorskom izvještaju naznačeno da su iz Međunarodnog aerodroma Mostar uvažili nalaze revizora.


Na plaće 1,2 miliona KM


Međunarodni aerodrom Mostar imao je prihode od oko 2,8 miliona KM, što je za 1,6 miliona KM manje od planiranih.


Na plaće i naknade plaća utrošeno je oko 1,2 miliona KM. Plaća direktora iznosila je oko 3.200 KM, a prosječna plaća u ovom preduzeću bila je 1.180 KM.


Na reprezentaciju je potrošeno 17.195 KM, a na službena putovanja uposlenih 10.246 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.