SARAJEVO

Kolegij danas odlučuje o dnevnom redu

Predlagači tvrde da je Mektić, u saradnji s humanitarnim organizacijama, pribavio imovinsku korist kroz korištenje sredstava EU

Avaz.ba

3.9.2018

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH trebali bi se sutra izjasniti o smjeni ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. Zahtjev za smjenu podnijeli su parlamentarci iz reda SNSD-a i DNS-a.

Prijedlog za Mektićevu smjenu stavljen je kao 18. tačka dnevnog reda sutrašnje sjednice. Upitno je hoće li uopće biti kvoruma za održavanje sjednice ili rasprave o svim tačkama dnevnog reda s obzirom na to da parlamentarci imaju obaveza vezanih za predizbornu kampanju koja počinje ove sedmice. 

Kako se navodi u prijedlogu koji je dostavljen Kolegiju Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Dragan Mektić je, u saradnji s međunarodnim humanitarnim organizacijama, bio umiješan u produkovanje migrantske krize u BiH s ciljem stjecanja materijalne koristi kroz korištenje sredstava EU i donatorskih sredstava namijenjenih za pomoć u smještaju, ishrani i zdravstvenoj zaštiti migranata.

Istaknuto je i da Dragan Mektić, od početka migrantske krize u BiH, nije uradio ništa kako bi riješio pitanje migranata u BiH, njihovog smještaja itd.

Dragan Mektić nije komentirao ovaj prijedlog, jer tvrdi da je cijela priča o njegovoj smjeni ustvari demagoška.

Kolegij Parlamentarne skupštine se tek treba izjasniti po ovom pitanju, kazao nam je Mirsad Đonlagić, predsjednik Kluba SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

- Proširena sjednica Kolegija zakazana je za 14.30 sati i nemamo nikakve zvanične dokumentacije, ali postoji priča. Mi ćemo svoj stav o ovome iznijeti na Kolegiju kada budemo znali više informacija - zaključio je Đonlagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.