MOSTAR Takmičenje počelo jučer na Starom mostu

Danas završetak Red Bull Cliff Divinga

Danas po rasporedu skokovi po slobodnom izboru

M. SMAJKIĆ
08.09.2018 10:15

Foto: RB Cliff Diving

Trenutak koji se dugo čekao konačno je tu: najbolji svjetski skakači i skakačice danas će na Starom mostu četvrti put demonstrirati svoje nevjerovatno umijeće. Očekuje se da će ovom sportskom spektaklu, kao i prethodne tri godine, svjedočiti prepuno gledalište ispod mosta.

Takmičenje na Starom mostu počelo je jučer izvođenjem prve dvije serije skokova, a veliko finale zakazano je za danas u 12 sati. Prava uzbuđenja tek slijede, jer su danas na rasporedu skokovi po slobodnom izboru, koji su kudikamo složeniji i, samim tim, još atraktivniji.

Takmičenje u Mostaru moglo bi biti presudno u borbi za titule, jer je riječ o pretposljednjoj stanici sezone, a stanje na tabeli prvenstva je u obje konkurencije - muškoj i ženskoj - krajnje neizvjesno.

Nakon prvog dana, vodeći kod muškaraca je aktuelni prvak Džonatan Paredes (Jonathan), koji treba pobjedu kako bi zadržao priključak u utrci za naslov. U stopu ga prati pobjednik takmičenja u Mostaru iz 2016., Čeh Mišal Navratil (Michal), dok je trenutni lider prvenstva Stiven Lobu (Steven LoBue) treći. Još jedan pretendent na titulu, Britanac Geri Hant (Gary Hunt) jučer je imao loš dan i trenutno je deveti. No, ako nekoga nikad ne treba otpisati, onda je to Hant.

- Borba između Stivena, Gerija i mene je žestoka od početka sezone. Moram uspjeti ovdje, jer neće biti druge prilike da ih pobijedim. Danas sam se izborio s pritiskom i sretan sam zbog toga. Mostar je vrlo posebno mjesto za mene, ovdje sam prvi put pobijedio. Ljudi ovdje me stvarno vole i navijaju za mene. Nadam se da ću im uzvratiti dobrim rezultatom, nadam se - pobjedom - rekao je Paredes jučer.

Kod žena, Paredesova zemljakinja Adriana Himenez (Jimenez) vodi nakon prve dvije serije skokova, a prate je Australka Rijanan Ifland (Rhianan) i Kanađanka Lizane Ričard (Lysanne Richard) na drugom i trećem mjestu. 

Ove tri skakačice zauzimaju vodeće pozicije i u ukupnom poretku, a razlika između njih je minimalna, tako da danas predstoji žestoka borba za potencijalno odlučujuće bodove za titulu.

- Skakala sam dobro danas. Hladna voda mi ne odgovara, ali riješila sam to u glavi i prošlo je zaista dobro. Ipak, sutra trebam izvesti još dva skoka i dat ću sve od sebe - izjavila je jučer Himenez.

Prošle noći počeo je i Old Town Fest, koji će u dva dana trajanja donijeti mnogo odličnih koncerata. Publiku su na sedam pozornica u Starom gradu zabavljali brojni izvođači, a kruna večeri bio je nastup Frenkieja, Kontre i Indiga u klubu ''Alibaba''. Na istom mjestu večeras se dešava zvanični after party takmičenja sa DJ/VJ dvojcem Diskobajagi, i to nakon koncerta ''Helem Nejse'' ispred Hamam muzeja.

Ulaz na takmičenje je besplatan, a Stari most će od 11 do 15 sati biti zatvoren za prelazak. Savjet gledaocima je da do mosta dođu s desne strane, odakle se mogu spustiti na plato ispod, predviđen za publiku. Također se preporučuje raniji dolazak da bi mogli zauzeti što bolju poziciju za gledanje.

NA VRH