IZBORI 2018.

Opet prevare u biračkim spiskovima

Morali su naći način da utvrde autentičnost podataka i volje birača, a ne da glasači to provjeravaju pa da sami obavještavaju da su žrtve zloupotrebe

S.DEGIRMENDŽIĆ

13.9.2018

Kako se bliži 7. oktobar, dan općih izbora u BiH, sve se više građana žali da su im zloupotrijebljeni lični podaci i da ih je neko bez njihovog znanja prijavio za glasanje iz inozemstva. U ovom trenutku niko ne zna koliko je zloupotrijebljeno podataka bh. građana s ciljem da se neko domogne glasačkih listića u inozemstvu i, bez volje tog birača, upiše glas određenoj političkoj partiji ili kandidatu.  

 Čekaju prijave

Primjere takvih zloupotreba građani javno objavljuju na društvenim mrežama, prijavljuju ih Centralnoj izbornoj komisiji, policiji, nevladinim organizacijama… No, iako su se ovakvi slučajevi dešavali i ranijih izbornih godina, nikad nije otkriveno ko zloupotrebljava podatke građana, kojoj se političkoj opciji na ovaj, nezakonit način osiguravaju glasovi i zašto se ovoj vrsti kriminala, koji se, očigledno, pokazao efikasnim za zloupotrebljavače, ne stane ukraj.

Zabrinjava i to što CIK reagira na ove pojave tek kad im se javi birač da mu je, bez njegovog znanja, promijenjena biračka opcija.

Iz CIK-a su jučer za “Avaz” ponovili raniji stav da nemaju drugi način da utvrde je li neko zloupotrijebio tuđe podatke i prijavio ga za glasanje poštom iz inozemstva izuzev ako im to ne prijavi sam birač. Maksida Pirić, portparol Komisije, kazala je da oni i dalje prikupljaju podatke o takvim zloupotrebama i prosljeđuju ih tužilaštvima.

- Birači koji su nam se javili da su njihovi podaci zloupotrijebljeni za prijavu za glasanje putem pošte, moći će glasati na nepotvrđenom glasačkom listiću, koji će se brojati u Glavnom centru za brojanje, a kad na njihovo ime dođe glasački paket izvan BiH, neće se brojati - kaže Pirić.



Pirić: Oslanjaju se na prijave birača

 Imena umrlih

Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, kaže, međutim, da se problem ne može riješiti na ovaj način. Ističe da se Agencija susretala s ovakvim prijavama i navedene zloupotrebe okvalificirala kao kriminalno djelo, o čemu je, također, obavijestila nadležna tužilaštva i Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA). On kaže da je Agencija ranije donijela rješenje da je CIK u obavezi da osigura tačnost i ažurnost Centralnog biračkog spiska. 

- Nas je CIK nakon toga tužio, ali je sud nama dao za pravo. Zato ponavljam da je CIK dužan da, kao kontrolor, osigura autentičnu obradu ličnih podataka. Oni, prema mome mišljenju, bježe od toga i prebacuju teret na građane. U Komisiji su morali naći način da utvrde autentičnost podataka i volje birača za promjenu biračke opcije, a ne da glasači to provjeravaju pa da obavještavaju CIK da su žrtve zloupotrebe. O čemu mi to pričamo? Teret i odgovornost za tačnost podataka na CBS-u je na CIK-u i oni su do sada trebali osigurati da na njemu nema imena umrlih osoba i da se ne zloupotrebljava biračka opcija - kategoričan je Kovačević.





Kovačević: Donijeli rješenje


 Zaustaviti kriminal  

Kovačević kaže da CIK nije smio dopustiti da se problem zloupotrebe ličnih podataka rješava stihijski nego se morao naći način koji će zaustaviti ovaj kriminal. Inače, ove godine je, od svih prethodnih izbora, najviše prijavljenih glasača iz inozemstva, i to njih 77.584. Postavlja se, međutim, pitanje koliko je među ovim glasačima onih koji i ne znaju da su prijavljeni za glasanje putem pošte.

Poznato je da veliki broj građana BiH ne koristi računar i ne može vidjeti gdje je prijavljen, a veliki broj njih, također, ne izlazi na izbore pa, prema tome, i ne provjerava gdje im je biračko mjesto, što, također, ostavlja mogućnost da su njihova imena zloupotrijebljena.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.