PARLAMENT BiH Usvojen na hitnoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH

Šta donose izmjene Zakona o krivičnom postupku

Prema novom zakonu, imunitet se više neće moći davati za krivična djela za koja je zaprijećena zatvorska kazna od deset ili više godina zatvora

S. D.
17.09.2018 15:10

Foto: Ilustracija

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na hitnoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH. 

Poslanici su najprije sa 34 glasa "za" prihvatili zahtjev Doma naroda PSBiH da se predloženi zakon razmatra po hitnom zakonodavnom postupku, a potom su ga, bez diskusije, jednoglasno usvojili. 

Dom naroda je nedavno, također jednoglasno, usvojio ovaj zakon koji je predložio delegat u tom domu Halid Genjac.

Osnovne promjene u odnosu na prvobitno predložene izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku odnose se na dužinu trajanja istrage, davanje imuniteta svjedocima te na nastavak do sada započetih istraga. 

Prema novom zakonu, imunitet se više neće moći davati za krivična djela za koja je zaprijećena zatvorska kazna od deset ili više godina zatvora. Jednim od amandmana je definirano i da će se postojeće istrage nastaviti voditi prema dosadašnjim odredbama ZKP-a, a da će se izmjene ovog zakona primjenjivati na sve buduće zakone.

Najvažnija izmjena se odnosi na to da istrage tužilaca više neće moći trajati unedogled. U određenom roku tužilac će se morati izjasniti u vezi sa istragom, odnosno donijeti odluku da li će podići optužnicu ili ne. Ako ne podigne optužnicu, istraga se obustavlja. Više neće biti moguće istragu voditi po pet, 10 ili više godina jer se mora okončati u rokovima previđenim ovim zakonom.

NA VRH