BOSNA I HERCEGOVINA

Crnadak: Posjeta Lavrova nije miješanje u oktobarske izbore

U Sarajevu će se sastati s članovima Predsjedništva, nakon toga i s ministrom Crnatkom, a bit će potpisan i plan saradnje dvaju ministarstava

Arhiv

Fena

20.9.2018

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak tvrdi da je posjeta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini znak podrške i prijateljstva, a ne miješanja Rusije u izbore u našoj zemlji.

Ističući da će Lavrov sutra boraviti u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci, Crnadak je ocijenio da je to značajan događaj jer je Rusija “prijateljska zemlja, važan geopolitički faktor i vanjskotrgovinski partner za BiH”.

- Uvjeren sam da će sutrašnja posjeta učvrstiti veze s BiH i RS – rekao je Crnadak na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Ključne teme razgovora s ministrom vanjskih poslova Rusije bit će, kaže, ekonomija, multilateralna saradnja, kao i podrška koju Rusija daje Dejtonskom sporazumu.

Planirano je da Lavrov posjetu počne u Istočnom Sarajevu. U Sarajevu će se sastati s članovima Predsjedništva BiH, nakon toga i s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom, a bit će potpisan i plan saradnje dvaju ministarstava.

U Banjoj Luci će u poslijepodnevnim satima razgovarati s predsjednikom RS Miloradom Dodikom te posjetiti rusko-srpski centar i crkvu.

- To što je posjeta u samom srcu kampanje jeste znak podrške svima nama ovdje i znak našeg prijateljstva. Siguran sam da se Rusija neće miješati u ove izbore i da ta važna posjeta bude iskorištena u predizborne svrhe s bilo koje strane - rekao je šef bh. diplomatije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.