TRANSPARENCY INTERNATIONAL

Vlast najviše od javnosti krije: Korisnike stipendija, sredstva za NVO, subvencije, te poticaje poljoprivrednicima

Istraživanje je pokazalo nezadovaljući stepen transparentnosti javnih organa koji se ogleda kroz nepoštivanje zakonom propisane procedure

A. Durgut

F. M.

28.9.2018

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama "Transparency International" (TI) BiH  danas održava konferenciju pod nazivom "Transparentnost raspodjele javnih sredstava - dostupnost podataka i perspektivne otvorene vlasti". 

"Transparency International" će predstaviti rezultate opsežnog istraživanja o usmjeravanju javnih sredstava namjenjenih za grantove, subvencije, pokroviteljstva, stipendije...

Kako je rečeno na konferenciji, "Transparency International" je uputio zahtjev za pristup informacijama na adrese 191 instituciji u Federaciji Bosne i Hercegovine, a zaprimljena su 133 odgovora. Što se tiče državnog nivoa, zahtjev je poslan na devet adresa, a dobiveno je osam odgovora. 

Istraživanje je pokazalo nezadovaljući stepen transparentnosti javnih organa koji se ogleda kroz nepoštivanje zakonom propisane procedure, pogrešno tumačenje odredbi, nedovoljan stepen transparentnosti informacija o trošenju i krajnim korisnicima javnog novca. 

Također je istaknuto kako se informacije koje najčešće nisu dostupne javnosti odnose na informacije o korisnicima stipendija, sredstvima za NVO, subvencije, te poticaje poljoprivrednicima.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.