TRANSPARENCY INTERNATIONAL Povodom Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama

Vlast najviše od javnosti krije: Korisnike stipendija, sredstva za NVO, subvencije, te poticaje poljoprivrednicima

Istraživanje je pokazalo nezadovaljući stepen transparentnosti javnih organa koji se ogleda kroz nepoštivanje zakonom propisane procedure

F. M.

Foto: A. Durgut


Povodom obilježavanja Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama "Transparency International" (TI) BiH  danas održava konferenciju pod nazivom "Transparentnost raspodjele javnih sredstava - dostupnost podataka i perspektivne otvorene vlasti". 

"Transparency International" će predstaviti rezultate opsežnog istraživanja o usmjeravanju javnih sredstava namjenjenih za grantove, subvencije, pokroviteljstva, stipendije...

Kako je rečeno na konferenciji, "Transparency International" je uputio zahtjev za pristup informacijama na adrese 191 instituciji u Federaciji Bosne i Hercegovine, a zaprimljena su 133 odgovora. Što se tiče državnog nivoa, zahtjev je poslan na devet adresa, a dobiveno je osam odgovora. 

Istraživanje je pokazalo nezadovaljući stepen transparentnosti javnih organa koji se ogleda kroz nepoštivanje zakonom propisane procedure, pogrešno tumačenje odredbi, nedovoljan stepen transparentnosti informacija o trošenju i krajnim korisnicima javnog novca. 

Također je istaknuto kako se informacije koje najčešće nisu dostupne javnosti odnose na informacije o korisnicima stipendija, sredstvima za NVO, subvencije, te poticaje poljoprivrednicima.

Više o temi Transparency International

NA VRH

Podijeli članak na