IZBORI 2018.

Ne dozvolite da vaš listić bude nevažeći

Veliki broj nevažećih glasačkih listića na svakim izborima nadležni pravdaju, između ostalog, i neznanjem građana

Četiri glasačka listića dobit će građani u FBiH i RS, a u Distriktu Brčko tri

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

7.10.2018

Budući da na svakim izborima u BiH bude veliki broj nevažećih glasačkih listića i da to nadležni pravdaju, između ostalog, i neznanjem građana pri ispunjavanju listića, podsjećamo kako se glasa. Kada dođete na svoje biračko mjesto, nakon identifikacije dobit ćete četiri glasačka listića, osim građana u Distriktu Brčko koji su se izjasnili za entitetsko državljanstvo FBiH. Oni će dobiti tri glasačka listića, s obzirom na to da tamo nema kantonalnog nivoa.  

Prvi glasački listić - Predsjedništvo BiH

Glasači u FBiH birat će bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH na jednom listiću. Lijeva strana listića označena je brojem 701 i ispod njega nalaze se kandidati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a desna strana označena je brojem 702 i ispod njega su kandidati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Građani u Federaciji na tom listiću mogu u kvadratiću pored imena kandidata označiti samo jednog kandidata i samo u tom slučaju njihov listić bit će važeći. Ponavljamo, građani u Federaciji ne mogu birati i bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva, nego samo bošnjačkog ili samo hrvatskog. 

U entitetu RS glasači će birati člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda te će na listi moći označiti ime samo jednog od njih. Na svim listićima glasa se tako što se u kvadratić pored imena kandidata upiše znak x.

 Drugi glasački listić - Predstavnički dom PSBiH

Na drugom glasačkom listiću birači će se odlučiti za poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Važno je zapamtiti da se na ovom listiću može označiti križićem samo jedna stranka ili koalicija. Birači na listi jedne stranke ili koalicije mogu označiti više kandidata koji su njihov izbor. Važno je podsjetiti da će listić biti važeći samo ukoliko ste na njemu zaokružili jednu stranku i jednog ili više kandidata unutar te iste stranke.

Treći glasački listić - Predstavnički dom Parlamenta FBiH/Narodna skupština RS

U FBiH glasači će dobiti listić na kojem su stranke i njihovi kandidati za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, a u RS birači će dobiti listiće na kojima su stranke i kandidati koji se natječu za ulazak u Narodnu skupštinu RS. I na ovom listiću birači mogu zaokružiti samo jednu stranku i kandidate te stranke, jednog ili više njih. Samo u tom slučaju listić će biti važeći i ne može se glas dati za više stranaka ili za više kandidata iz različitih stranaka.

Četvrti glasački listić - poslanici u kantonalnim skupštinama te predsjednik i potpredsjednik RS

Ista procedura kao kod drugog i trećeg listića važi i za birače koji u FBiH biraju poslanike u skupštinama kantona, a četvrti glasački listić za birače u RS rezerviran je za kandidate za predsjednika i potpredsjednike RS-a.

U Federaciji glasači na ovom listiću mogu označiti samo jednu stranku i jednog ili više kandidata iz te iste stranke. Dakle, ne smije se označiti više različitih stranaka niti više kandidata iz različitih stranaka, odnosno treba se glasati unutar jedne stranke ili koalicije ili ako ste dali glas nekom od nezavisnih kandidata, ne možete glasati za stranku ili koaliciju ili stranačke kandidate.

U RS će se na četvrtom listiću glasati za predsjednika i potpredsjednika ovog entiteta iz sva tri konstitutivna naroda. Listić je važeći ako sadrži označeno ime samo jednog od navedenih kandidata.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.