SAOPĆENJA

BiH doznačeno 7,2 miliona eura bespovratne pomoći

S. N.

30.10.2018

Evropska unija je doznačila više od 7,2 miliona eura grantova kao podršku Bosni i Hercegovini u oblasti migracija i upravljanja granicom, u kontekstu sve većeg broja izbjeglica i migranata koji su ušli na teritorij države od kraja 2017. godine, saopćeno je iz Delegacije EU u Sarajevu.

- Projekt ima za cilj daljnje jačanje sistema upravljanja migracijama, azila, kontrole granice i kapaciteta za nadzor. Također će ojačati postojeću podršku u dostavi hrane i osiguranju usluga hitnog smještaja, snabdijevanja vodom, osiguranjem sanitarnih i higijenskih uvjeta, zaštite, kao i osiguranjem drugih osnovnih potreba za migrante, tražioce azila i izbjeglice koji borave na teritoriju Bosne i Hercegovine - navodi se dalje.

EU ovim bespovratnim sredstvima želi poboljšati "pristup sistemima azila, zaštite i socijalne zaštite, uključujući sisteme zdravstvene zaštite i obrazovanja za djecu školskog uzrasta, putem podrške Graničnoj policiji, Službi za poslove sa strancima, Sektoru za azil, centrima za socijalni rad i relevantnim kantonalnim i općinskim organima".

- Uspostavit će se infrastruktura skloništa, snabdijevanja vodom, sanitarnih i higijenskih uvjeta, odnosno proširit će se postojeći kapaciteti kako bi omogućili pripreme za nadolazeće zimske uvjete, siguran i dostojanstven smještaj, zaštitu porodica s djecom i drugih ranjivih pojedinaca od hladnih vremenskih uvjeta.

Ovaj projekt treba dopuniti druge inicijative, uključujući one koje podržavaju Evropska unija i Razvojna banka Vijeća Evrope, USAID i druge organizacije. Projekt će dalje ojačati dugoročno podršku koju EU osigurava za BiH kako bi se osnažili kapaciteti upravljanja zaštitno osjetljivih migracija, u skladu s EU standardima.

Sredstva su osigurana putem posebnih mjera iz instrumenta predpristupne pomoći (IPA), koje će provesti Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u partnerstvu s UNHCR-om - navodi se u objavi Delegacije EU u BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.