KONSULTACIJE

Političari iz BiH u Sloveniji: Počela priprema nove reformske agende

Postignut je dogovor da se nastavi podrška reformama bez obzira ko će činiti vlast

Naredni sastanak trebao bi se održati u narednih mjesec dana

Piše: E. H.

30.10.2018

Predstavnici političkih stranaka iz BiH, zajedno s predstavnicima međunarodne zajednice, na Brdu kod Kranja u Sloveniji prethodnih nekoliko dana održali su šire konsultacije, a s ciljem da se postigne dogovor o novoj reformskoj agendi za našu državu.  

Kako saznajemo, sastanak nije održan s ciljem da se postigne konačni dogovor već da se postave okviri buduće reformske agende za period od četiri godine.

U Sloveniji je podržan nastavak provođenja započetih reformi, a sve bi trebalo biti uobličeno u dokument s jasnim ciljevima za naredne četiri godine.

Organiztori sastanka bile su ambasade Njemačke i Velike Britanije u BiH, prisustvovala je i ambasadorica Slovenije u BiH Zorica Bukinac, a videolinkom se obratila i ambasadorica SAD u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack).

Sastanku su prisustvovali ministar finansija u Vladi RS Zoran Tegeltija, ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Milićević (HDZ), premijer FBiH Fadil Novalić (SDA), Slaviša Mraković (SDS), a prisustvovali su i predstavnici DNS-a, PDP-a HDZ-a 1990. Dženan Đonlagić predstavljao je DF, Sabina Ćudić Našu stranku, Senad Šepić Nezavisni blok, Elmedin Konaković Narod i pravdu, Irfan Čengić SDP te Adisa Omerbegović–Arapović u ime Saveza za bolju budućnost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.