SUD BIH

Tužilaštvo BiH traži da Orić bude proglašen krivim

Nastavak suđenja zakazan je za 9. novembar, kada će završnu riječ iznijeti odbrana

A. Čengić

A. ČENGIĆ

2.11.2018

Tužilaštvo BiH zatražilo je danas u završnoj riječi od Apelacionog suda BiH da proglasi krivim Nasera Orića, ratnog heroja odbrane Srebrenice, i njegovog saborca Sabahudina Muhića za ratne zločine počinjene na području općine Srebrenica u julu 1992. godine. 

Postupajući tužilac Miroslav Janjić u završnim riječima kazao je da je Tužilaštvo BiH uspjelo dokazati da su optuženi počinili krivična djela za koja se terete.

Svoje tvrdnje o dokazivanju optužnice protiv Orića temelji na iskazima zaštićenog svjedoka O-1 (pravomoćno osuđen 11 puta zbog više krivičnih djela) i ostalih svjedoka.

- Da li zbog toga što je O1 napravio saobraćajni prekršaj ili bio u kafanskoj tuči, a znajući šta je sve prošao, ne treba da mu se vjeruje. Optužnica je zasnovana na više svjedoka, ne samo O1, što tvrdi odbrana. Svi svjedoci su bili na licu mjesta koji su ispričali slijed događaja – rekao je Janjić.

On je kazao da su ovi svjedoci, uprkos ličnim gubicima i patnjama koje su pretrpjeli od Vojske RS, ipak pristali da svjedoče protiv Orića, istakavši da su njihovi iskazi vjerodostojni i poklapaju se s iskazima pojedinih svjedoka odbrane.

Janjić je u završnoj riječi, koja je trajala manje od sat, istakao da nikad nijedan svjedok neće dati isti iskaz službenom licu i u sudu jer se ne ispituje na isti način.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. novembar, kada će završnu riječ iznijeti odbrana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.