SARAJEVO

Nermin Nikšić: CIK nema pravo prekrajati Ustav BiH

Predsjednik SDP-a kazao je i da se nada da su u Centralnoj izbornoj komisiji svjesni posljedica koje mogu izazvati

M. Kadrić

Piše: Al. Ti. - O.K.

6.11.2018

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić poručio je da Centralna izborna komisija priprema odluku  o rasporedu mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, a izračun bi se pravio prema popisu iz 2013., a ne prema popisu iz 1991. godine, kako to i nalaže Ustav Federacije BiH.

Takva odluka CIK-a bi, rekao je Nikšić, bila ''državni udar na Bosnu i Hercegovinu".

- Niko nema pravo prekrajati Ustav BiH i kršiti Dejtonski mirovni sporazum, CIK ima namjeru donijeti odluku kojom će se prekršiti pravilo 1-1-1 zagarantirano Ustavom FBiH. Tim se, ustvari, krši Ustav BiH, Federacije i ide direktno protiv tumačenja OHR-a i protiv mišljenja Venecijanske komisije i smatramo da bi to značilo činjenje krivičnog djela od CIK-a i svih onih koji budu glasali za tu odluku - istakao je Nikšić te dodao da bi to Bosnu i Hercegovinu uvelo u novi haos i proizvelo neizvjesnu situaciju i sudbinu.  

Predsjednik SDP-a kazao je i da se nada da su u CIK-u svjesni posljedica koje mogu izazvati.

- Time bi se uspostavio opasan presedan i moglo bi doći do kršenja Ustava BiH. I dalje se nadam da će većina članova CIK-a shvatiti da oni nisu tu da izvršavaju želje političkih mentora i da su svjesni posljedica koje mogu izazvati.

Nermin Nikšić je, između ostalog, kazao i da se na ovaj način pokušava omogućiti HDZ-u da bude dio vlasti

- Imamo informacija da HDZ preko svojih EU parlamentaraca i ljudi bliskih EU vrši pritisak na članove Ustavnog suda, koji su stranci, da bi utjecali na odluku po apelaciji Borjane Krišto - kazao je Nermin Nikšić. 

Predsjednik Naše stranke Peđa Kojović kazao je da ove stranke kreću u spašavanje Bosne i Hercegovine.

- Moramo osporiti pravo CIK-a da donese ovu odluku, nju je morao donijeti zakonodavac, Federalni ili Državni parlament. Mi smo ponudili to rješenje Federalnom parlamentu, ali zahvaljujući blokadi SDA i HDZ-a, nismo uspjeli - kazao je Kojović.

Posebno je naglasio važnost sutrašnje odluke Ustavnog suda o apelaciji Borjane Krišto.

- Ne mogu naglasiti koliko je važna i sudbonosna odluka koja će odrediti budućnost BiH. Ili će nas vratiti unazad ili pomjeriti ka EU i demokratskim principima na kojima ona počiva. Nadam se da će Ustavni sud sutra naći mudrosti i hrabrosti da donese odluku koja će BiH omogućiti da postane evropska država i koja ne diskriminira građane po svojoj etničkoj pripadnosti - kazao je Kojović.

Zlatko Miletić iz DF-a je kazao da će građanski blok upotrijebiti sva demokratska i pravna sredstva.

- Sve ćemo učiniti da građani ove zemlje budu jednaki kada je u pitanju izborni proces i kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona - kazao je.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.