Kojović: Ovom odlukom HDZ kontrolira vlast u FBiH

REAKCIJE Predsjednik Naše stranke o popunjavanju Doma naroda

Kojović: Ovom odlukom HDZ kontrolira vlast u FBiH Naglasio je i da današnja odluka nije nikakav pomak te da problemi ostaju isti

Do današnjeg dana postojala je značajna mogućnost da HDZ ima 10 ili 11 poslanika. Znate šta znači kada jedna politička stranka nema dvotrećinsku većinu i to otvara mogućnost za dogovaranje, a danas je CIK dao HDZ-u mogućnost da sam upravlja procesom uspostave vlasti u FBiH, kazao je Peđa Kojović, predsjednik Naše stranke na današnjoj pres-konferenciji.

Kako je istakao, današnja odluka CIK-a je uručila ključeve vlasti HDZ-u i SNSD-u te dala im komotnu većinu.

- HDZ i SNSD sada imaju komotnu većinu i neće morati dolaziti na sjednice, što je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma - kazao je Peđa Kojović.

Predsjednik Naše stranke osvrnuo se i na prošli mandat u Domu naroda Parlamenta Federacije te kazao da će se isti problemi i ponoviti. 

- U prošlom mandatu je bilo 13 Srba u Domu naroda i njih 9 je podnijelo apelaciju Ustavnom sudu Federacije BiH na Zakon o državnoj službi i Sud ih nije prihvatio jer je dvije trećine od 17 ustvari 12 - kazao je Kojović.

Rekao je i da je siguran da, kada bi svako pokrenuo spor povodom ovog pitanja pred Ustavnim sudom, bi i dobio taj spor bez problema.

Na kraju je dodao da današnja odluka CIK-a nije nikakav pomak.

- Ova odluka CIK-a nije nikakav pomak, a prema Izbornom zakonu, u Dom naroda ulaze zastupnici iz kantona, a trenutno je u 10 kantona izabrano 14 Srba, ja ne znam kako oni misle popuniti Dom naroda, ali ovo ponovo pokazuje da oni nemaju način za to - kazao je na kraju Kojović.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH