REAKCIJE

Kojović: Ovom odlukom HDZ kontrolira vlast u FBiH

Naglasio je i da današnja odluka nije nikakav pomak te da problemi ostaju isti

Kojović: Problemi ostaju isti. Arhiv

Fu.M.

18.12.2018

Do današnjeg dana postojala je značajna mogućnost da HDZ ima 10 ili 11 poslanika. Znate šta znači kada jedna politička stranka nema dvotrećinsku većinu i to otvara mogućnost za dogovaranje, a danas je CIK dao HDZ-u mogućnost da sam upravlja procesom uspostave vlasti u FBiH, kazao je Peđa Kojović, predsjednik Naše stranke na današnjoj pres-konferenciji.

Kako je istakao, današnja odluka CIK-a je uručila ključeve vlasti HDZ-u i SNSD-u te dala im komotnu većinu.

- HDZ i SNSD sada imaju komotnu većinu i neće morati dolaziti na sjednice, što je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma - kazao je Peđa Kojović.

Predsjednik Naše stranke osvrnuo se i na prošli mandat u Domu naroda Parlamenta Federacije te kazao da će se isti problemi i ponoviti. 

- U prošlom mandatu je bilo 13 Srba u Domu naroda i njih 9 je podnijelo apelaciju Ustavnom sudu Federacije BiH na Zakon o državnoj službi i Sud ih nije prihvatio jer je dvije trećine od 17 ustvari 12 - kazao je Kojović.

Rekao je i da je siguran da, kada bi svako pokrenuo spor povodom ovog pitanja pred Ustavnim sudom, bi i dobio taj spor bez problema.

Na kraju je dodao da današnja odluka CIK-a nije nikakav pomak.

- Ova odluka CIK-a nije nikakav pomak, a prema Izbornom zakonu, u Dom naroda ulaze zastupnici iz kantona, a trenutno je u 10 kantona izabrano 14 Srba, ja ne znam kako oni misle popuniti Dom naroda, ali ovo ponovo pokazuje da oni nemaju način za to - kazao je na kraju Kojović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.