REAKCIJE

Rašidagić za "Avaz": Demokrati će sada moći blokirati većinu procesa koje je pokrenuo Tramp

Naša zemlja neće vidjeti velike promjene u odnosu SAD prema njoj

Arhiv

Piše: O. Kavazović

8.11.2018

Završeni izbori u SAD predstavljaju jednu prekretnicu na polovini mandata Donalda Trampa (Trump). Ovi izbori su ključni jer, kako kaže Ešref Kenan Rašidagić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, demokrati sada mogu bokirati pojedine procese koje je Tramp već pokrenuo.

- Midterm izbori u SAD tradicionalno predstavljaju referendum o zadovoljstvu stanovništva politikom trenutne administracije. Ovi su izbori bili od posebne važnosti budući da je trenutna administracija s predsjednikom Trumpom na čelu u misiji radikalnog mijenjanja postulata na kojima inače počiva američki politički sistem. Apsolutna vlast koju je u prve dvije godine uživao predsjednik Tramp, uz pomoć republikanske većine u oba doma Kongresa, omogućila mu je da donese cijeli jedan niz odluka koje doprinose razgrađivanju konsenzusa na kojem počiva američko društvo - od stigmatizacije migranata u zemlji koja je nastala migracijama, polarizacije stanovništva favoriziranjem radikalno desnih ideologija, pa do dubioznih ekonomskih mjera koje će u budućnosti itekako naštetiti ekonomskom prosperitetu većine Amerikanaca. Osvajanjem većine u predstavničkom domu Kongresa demokrati će biti u stanju blokirati većinu takvih procesa u unutrašnjoj politici SAD – kazao je profesor Rašidagić.

Što se tiče unutrašnje politike, demokrati će biti u stanju staviti predsjednika Trampa pod pritisak i kroz predstavnički dom će moći da istražuju njegove potencijalne veze s Rusijom kroz svoje poslovno carstvo ili pak, na izborima 2016. godine.

- Trampu će odgovarati ovakav pristup demokrata, jer će tada neuspjehe svoje administracije moći pripisati sabotaži opozicione partije, što će dodatno mobilizirati desnicu u periodu do narednih izbora – ističe profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Kada govorimo od odnosu SAD prema našoj zemlji, naš sagovornik smatra da se on neće mijenjati jer je BiH odavno van fokusa američke politike.

- Bosna i Hercegovina odavno nije u fokusu američke politike, tako da tu ne treba očekivati neke posebne promjene. Ono gdje bi se mogle vidjeti neke promjene u američkoj politici jeste suprotstavljanje širenju ruskog utjecaja u istočnoj Evropi, pa tako i na Balkanu, budući da je ova tema u programskom fokusu suprotstavljanja demokrata Trampovoj administraciji i njegovim navodnim vezama s Rusijom i predsjednikom Putinom – zaključuje Rašidagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.