UNIVERZITET

Na Medicinu se vraćaju i Kacila, Hajro i Alajbegović-Halimić

Upravni odbor UNSA-e podržao suspenziju dekanese Čavaljuge, koju je izrekao rektor Škrijelj

Članovi UO uoči sjednice održane u Rektoratu UNSA-e. S. Saletović

A. NUHANOVIĆ

15.11.2018

Upravni odbor (UO) Univerziteta u Sarajevu (UNSA) na jučerašnjoj sjednici donio je odluku da u nastavnu bazu Medicinskog fakulteta budu vraćena tri profesora kojima je, kao i prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću, rješenje o prekidu rada uručila dekansa Semra Čavaljuga. 

Uskraćivanje prava

Tako se na katedru ovog fakulteta vraćaju jedan od najboljih kardiohirurga u BiH i svijetu dr. Mirsad Kacila, oftalmolog Jasmina Alajbegović-Halimić i prof. Hamza Hajro. Iako je dekanesa Čavaljuga kao argument za raskid ugovora navela da su oni, kao i prof. dr. Gavrankapetanović, otišavši iz KCUS-a izgubili „nastavnu bazu“, rješenjem UO UNSA-e to je jučer negirano.

- Razmatrali smo radnopravni status koji je za ova tri profesora prekinut. Uvažili smo njihove prigovore, tako da će oni, kao i dr. Gavrankapetanović, biti vraćeni na katedru - kazao je za „Avaz“ Murta Ramadanović, predsjednik UO UNSA-e.

Istakao je i da je UO podržao suspenziju dekanese Čavaljuge, koju je prekjučer izrekao rektor Rifat Škrijelj.

Medicinski fakultet jučer se oglasio saopćenjem u kojem se navodi da je prof. dr. Gavrankapetanović bio i ostaje redovni profesor, ali bez ugovora o radu, jer je, tvrde, svojevoljno napustio KCUS.

- Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade potvrdilo je da su odluke dekana u vezi s ovim slučajem zakonite i ispravne i time potvrdilo da su odluke UO UNSA-e nezakonite i neispravne. U slučaju „Gavrankapetanović“ nije od ovog fakulteta bilo kršenja zakona, zavjera, „prelaska granica“', uskraćivanja prava i sličnih kažnjivih radnji - saopćeno je.

Oštre kritike

Potpisnici saopćenja oštro kritiziraju i rektora UNSA-e Rifata Škrijelja, navodeći da „radi na pokušaju rušenja i uništenja trenutne uprave fakulteta“. 

- Čavaljuga i njeni prodekani ponašaju se suprotno zakonu. Jasno je da Medicinski fakultet ima menadžment u krizi. Radi se o instituciji koju dekanesa radi ličnih interesa svodi na nivo jednog nevažnog fakulteta, a ja to neću dozvoliti – kazao je za „Avaz“ rektor Škrijelj.

Gavrankapetanović: Zloupotreba političke moći nije fer  

- Naučno-nastavno vijeće Medicinskog fakulteta je vijeće poštenih i dobrih ljudi. Zloupotreba političke moći koju provede moćnici i sijanje egzistencijalnog straha prema tim dobrim ljudima nije fer, nije ljudski i nije korektno - rekao je Gavrankapetanović komentirajući saopćenje Medicinskog fakulteta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.