SAMIT

Kurz: Bez Balkana, Evropa nije cijela

Kurz: Na forumu u Beču

S. N.

19.11.2018

Evropa je cijela samo onda kada je u njoj i zapadni Balkan. Zato Austrija podržava vaš region na putu k Evropskoj uniji i zato imamo kao poseban prioritet taj proces u našem predsjedavanju Evropskom unijom, poručio je kancelar Sebastian Kurz.

Govoreći na forumu u Beču, kojem su prisustvovali premijeri šest zapadnobalkanskih država, te evropski komesari Marija Gabrijel i Johanes Han (Johannes Hahn), on je istakao i da "stabilnost i sigurnost Evrope u velikoj mjeri ovisi o stabilnosti i sigurnosti Balkana". 

Komesar za proširenje EU Han naveo je da je zahvalan Austriji što je među svoja tri prioriteta predsjedavanja EU do kraja godine uvrstila i Balkan i na njegovom približavanju Uniji intenzivno radi. Istakao je i dobre korake prema stvaranju jedinstvene ekonomske zone na području šest država našeg regiona. On je naglasio i da ekonomska saradnja unutar Balkana bilježi izuzetno dobre rezultate, da je već dosegla 6 milijardi eura i da je to procentualno više nego unutar EU. 

Han je stava da je "prilično nevjerovatno" da će svih šest država Balkana ući zajedno u EU, ali da, bez obzira na to, region napreduje i na svom evropskom putu. 

Komesarka za digitalno tržište Marija Gabrijel, pak, naglasila je da i u njenom radu Balkan zauzima posebno mjesto.

- Započeli smo s aktivnostima smanjenja troškova rominga za zapadni Balkan. Proces ide sve bolje i narednog mjeseca ćemo proširiti broj država koje su uključene u ovaj proces koji već sada donosi očigledne benefite građanima regiona - navela je komesarka Gabrijel. 

Ona je obećala daljnju, veću pomoć regionu da bi bio spremniji za izazove novog doba digitalnog tržišta.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.