NESLAGANJA

Han: Balkan ne smije biti logor za izbjeglice

S. NUMANOVIĆ

17.6.2018

Komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn) odlučno je odbacio ideju da se, zbog migrantske krize, u nekim od zemalja zapadnog Balkana sagrade svojevrsni logori za izbjeglice.

- Već pri dolasku prvog vala 2015. upozoravao sam da zemlje koje nisu članice Evropske unije ne smiju biti „parking za izbjeglice“. To mislim i sada - izjavio je Han u razgovoru s grupom novinara nekoliko evropskih listova.

Protivljenje ideji

Time se usprotivio ideji grupe evropskih država, o kojoj je ove sedmice govorio i austrijski kancelar Sebastian Kurz, da se na Balkanu grade migrantski centri.

Kurz je za austrijski „Die Presse“ potvrdio je da je, u slučaju da ilegalne migrante ne bude moguće vratiti izvan granica Evropske unije, potrebno da se oni sakupe u sigurnosnim centrima koji će biti izvan Evrope. On je ranije za ORF kao državu u kojoj bi mogli biti logori naveo Albaniju.


- To zapravo znači sljedeće. One koji žele na ilegalan način ući u EU, na granici Unije treba zaustaviti, odgovoriti na njihovo potrebe i vratiti ih nazad. Ako ih nije moguće vratiti nazad s granice EU, onda je potrebno formirati sigurnosne centre izvan Evrope - poručio je Kurz.

Zanimljivo je da i Han, kao i Kurz, pripada istoj, sve konzervativnijoj austrijskoj Narodnoj stranci.

Ideja da se migranti smještaju u posebnim prostorima, koje su mnogi prozvali logorima, nije nova. Razmatrala se i opcija da se migranti izoliraju čak i na području sjeverne Afrike.

Osvrćući se na „osovinu voljnih“, kako je Kurz nazvao grupaciju evropskih država koje bi se uključile u taj projekt, Han je rekao da razumije koliko je nekim političarima ta ideja „atraktivna“.

Upozorio je, međutim, da su takve tvorevine prosto nezamislive. Kao objašnjenje, naveo je da ne postoji zajednički zakon EU o azilantima

- Danas imamo 28 različitih zakona o azilu. Podrazumijeva li to da tražilac azila može birati koji će od akata biti primijenjen na njega – upitao je Han.

Naglasio je i da je interes EU da spriječi da se migranti dalje gomilaju u regionu Balkana.

Austrijsko predsjedavanje

Kancelar Kurz u više je navrata jasno stavio do znanja da je važan cilj austrijskog predsjedavanja Unijom da zemlje zapadnog Balkana uvede u EU. Izbjeglički logori, prema Briselu, prilično su kontraproduktivni za ovaj cilj, oni bi mogli destabilizirati situaciju u zemljama. Austrija će od 1. jula preuzeti rotirajuće predsjedavanje EU.

Slike iz 2015. godine ne bi trebalo ponoviti, rekao je Han. Objasnio je da se tada imao dojam da je EU izgubila kontrolu nad situacijom.

123 milijarde eura u budžetu

Unija planira bitno ojačati kontrolu svojih granica. Prema prijedlogu višegodišnjeg finansijskog okvira (MFA) 2021.–2027., planirano je za te svrhe izdvojiti 123 milijarde eura.

Han, međutim, smatra da trenutno nema indicija da će se ponoviti situacija iz jeseni 2015. Ističe da „ne vidi novi val migracija".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.