BRISEL

Mogerini: Tri glavne poruke za BiH

U decembru ponovo rasprava o BiH i regionu na zasjedanju FAC-a

Mogerini: Razgovarano o situaciji u našoj zemlji i njenom približavanju EU

S. N.

19.11.2018

Naredni mjeseci će biti suštinski važni za Bosnu i Hercegovinu. Zajednički stav svih ministara vanjskih poslova država Evropske unije je da očekujemo od svih političara u BiH da se fokusiraju i na reformu Izbornog zakona i riješe problemi, poručila je visoka predstavnika za zajedničku sigurnost i vanjsku politiku Evropske unije Federika Mogerini (Federica Mogherini). 

Govoreći novinarima nakon završetka ovog dijela sastanka Vijeća za vanjske poslove (FAC) EU, ona je istakla da je razgovarano o situaciji u našoj zemlji i njenom približavanju EU.

- Imamo tri glavne poruke za političare u BiH: apel i zahtjev da se formira vlast što prije. To je sada moguće jer su izborni rezultati postali zvanični. Očekujemo da oni budu 100 posto fokusirani na reformsku agentu, što građani, posebno mladi, očekuju. Reformska agenda i njeno provođenje je direktno povezano s evropskom perspektivom BiH.

Svi ministri su saglasni da trebamo biti intenzivno prisutni i u BiH i raditi sa svim političkim liderima u toj zemlji. Ovom pitanju ćemo se vratiti opet, ne samo kada je BiH u pitanju već i cijeli region, u decembru, kada će se ponovo na FAC-u razgovarati o ovoj temi - navela je Mogerini tokom obraćanja novinarima, nakon sjednice FAC-a u Briselu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.