REAKCIJE

Dodik: OSA neprijatelj Srbima i RS

On je najavio da će tražiti od OSA-e izvještaj o radu i da će predložiti zakon kojim će biti promijenjene mnoge stvari u vezi s obavještajnom službom

Dodik: OSA pakuje razne laži i priprema crne liste. Arhiv

Srna

21.11.2018

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH neprijateljska organizacija prema srpskom narodu i Republici Srpskoj te da će RS uspostaviti vlastiti sistem odbrane kakav postoji u ostalim zemljama.

- RS ima pravo da štiti svoju slobodu, institucije, po Ustavu ima pravo na obavještajno praćenje svih koji su protiv ustavnog poretka i to ćemo raditi - rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

On je najavio da će tražiti od OSA-e izvještaj o radu i da će predložiti zakon kojim će biti promijenjene mnoge stvari u vezi s obavještajnom službom.

- Imamo neprijateljsku obavještajnu službu koja posljednjih godina nije donijela ni platformu za svoj rad. Predsjedništvo BiH usvaja platformu za rad OSA, oni ni to nisu uradili, zato je bilo moguće da OSA prati rukovodstvo Srbije i Republike Srpske - rekao je Dodik.

On je ponovio da to nije obavještajna organizacija kojoj vjeruje, jer ona "pakuje" razne laži i priprema crne liste.

- Oni su smislili priču o paravojnim formacijama i tu laž smo godinu morali da rušimo. Ali tu je odgovornost Srba koji su bili tamo. Kako je moguće da Prilepin (ruski pisac Zahar) bude stavljen na spisak onih kojima je zabranjen ulazak u BiH, kako je moguće da je neko od Srba vidio taj spisak i nije reagirao - upitao je Dodik.

On je podsjetio da je oteta nadležnost entiteta u vezi s obavještajnim radom i prenesena na nivo BiH.

- Vidjeli smo da je ta služba u službi AID-a i da je radila protiv Republike Srpske, imamo pravo da štitimo ustavni poredak Srpske i to ćemo raditi - istakao je Dodik.

On je napomenuo da će svako ko bude urušavao ustavni poredak Republike Srpske biti praćen i u vezi s njim će biti provođene mjere kao i u svim državama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.