SARAJEVO

CIK nije raspravljao o popuni Doma naroda FBiH

Neki od članova Komisije nadaju se da bi Ustavni sud BiH ipak danas mogao uvrstiti u dnevni red apelaciju Borjane Krišto

CIKBiH: Čekaju odluku Ustavnog suda BiH

S. D.

29.11.2018

Centralna izborna komisija (CIK) BiH nije razmatrala način izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH. To znači da je do daljnjeg na čekanju konstituiranje Federalnog, a time i Doma naroda Parlamenta BiH.  

Niko od članova CIK-a ni riječi nije progovorio o ovom slučaju. Jedino Branko Petrić, predsjednik CIK-a BiH, konstatirao je: "Mi zasjedamo, zasjeda i Ustavni sud, ali oni bez prisustva javnosti, nas prate u stopu."

Naime, članovi CIK-a očekuju da bi se o apelaciji Borjane Krišto o ustavnosti odredbe koja se odnosi upravo na izbor iz svakog kantona i svakog naroda Ustavni sud BiH ipak mogao izjasniti. Za to postoji samo teoretska mogućnost. 

Iz CIK-a zvanično niko ne želi odgovoriti na pitanje zašto još nema odluke o ovom važnom pitanju, iako su stručne službe na jednoj od ranijih sjednica Komisije dobile nalog da pripreme prijedloge rješenja ovog pitanja.

Nezvanično saznajemo da su službama, uprkos zaključku CIK-a, pojedini članovi sugerirali da ne prave nikakve prijedloge načina popune Doma naroda, jer nijedan od do sada spominjanih nema podršku većine sedmeročlane Komisije.

Oni se, naime, i dalje spore zbog toga treba li pri izboru delegata primijeniti popis iz 1991. ili iz 2013. godine. Najapsurdnije je da se u CIK-u vode polemike i u vezi s tim treba li pritom poštivati odredbu Ustava FBiH da se iz svakog kantona bira po jedan delegat iz svakog konstitutivnog naroda.

Prema nezvaničnim informacijama, pojedini članovi CIK-a nisu bili ni za to da se danas raspravlja o Domu naroda, jer očekuju da bi se o apelaciji Borjane Krišto o ustavnosti odredbe koja se odnosi upravo na izbor iz svakog kantona i svakog naroda Ustavni sud BiH ipak mogao danas izjasniti.

Iz OHR-a su jučer za „Avaz“ ponovili da svako rješenje za Dom naroda mora biti u skladu s Ustavom Federacije BiH.

- Ističemo važnost pravovremenog formiranja vlasti i da svako rješenje za Dom naroda FBiH mora biti u skladu s Ustavom - navode iz OHR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.