BPK GORAŽDE

Blok građanskih stranaka ima 13, a nada se stabilnoj većini od 15 poslanika

To su poslanici Nezavisne bh. liste, SDP-a, DF-a, Naše stranke, SBB-a, A-SDA, Goraždanske priče i Nezavisnog bloka

Sa presa bloka građanskih stranaka. Al. B.

Piše: Al. B.

4.12.2018

Tokom nastavka konstituirajuće sjednice poslanici u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde imenovali su članove Privremene komisije za budžet, finansije i administrativna pitanja i Komisije za izbor i imenovanja.

Prethodno je saziv Skupštine kompletiran, nakon što je tekst svečane izjave potpisala poslanica NBL-a Emina Mujagić, koja mandat preuzima umjesto Muhameda Ramovića.

On je, naime, odustao od pozicije u Skupštini BPK i ostao na dužnosti gradonačelnika Goražda. Sjednica je prekinuta, a do idućeg nastavka trebaju se konstituirati klubovi naroda u Skupštini BPK. 

Nakon novog prekida konstiturajuće sjednice Skupštine, poslanici nove parlamentarne većine iz tzv. građanskog bloka održali su konferenciju za novinare i iz skupštinskih klupa poručili da imaju većinu od 13, od ukupno 25 poslanika. To su poslanici Nezavisne bh. liste, SDP-a, DF-a, Naše stranke, SBB-a, A-SDA, Goraždanske priče i Nezavisnog bloka.

- Jeste to sve "povuci–potegni". Mislim da cijenite i sami da je teško održati ovu većinu. Krenuli smo sa 16, sad smo na 13, a nadamo se da ćemo imati 15 poslanika i biti stabilna većina, koja će omogućiti gradu i građanima napredak u narednom periodu. Ne vodi nas pojedinačni interes, svaki korak dogovaramo i potpisujemo i to je vrlo važno – kazao je Emir Frašto, poslanik SDP-a i nezvanični kandidat za premijera BPK.

Prema riječima Edite Velić iz DF-a, nakon formiranja Vlade Kantona Sarajevo vrlo brzo će stvari definitivno biti jasne i u BPK Goražde.

– Nastavljamo pregovore i očekujemo da ćemo u ovom bloku imati još poslanika. Postoje poslanici koji i sada samoinicijativno daju podršku i to će se definisati u daljnjim pregovorima. Većina je danas pokazala da može raditi, a sve ovo traje zbog toga što temeljno razrađujemo naše principe i projekte koje želimo realizirati. Mi smo detaljno razradili sporazum koji se i dalje dorađuje i bit će potpisan, a ponudit će konkretna rješenja za probleme – zaključila je Velić.



Emir Frašto: Nezvanični kandidat za premijera. Al. B.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.