AVAZ SAZNAJE

Ramiz Jelovac umjesto Hasana Čengića

U nedjelju, 23. decembra, dobit će novo rukovodstvo. Birat će se 87 novih članova Sabora, ali i novi predsjednik

Čengić: Neće biti ponovo izabran. Arhiv

O. K. - A. Nu.

11.12.2018

Sabor Islamske zajednice u BiH (IZuBiH) u nedjelju, 23. decembra, dobit će novo rukovodstvo. Birat će se 87 novih članova Sabora, ali i novi predsjednik ovog tijela, koje je, inače, najviši predstavnički i zakonodavni organ IZuBiH. 

 Bliskost s SDA  

Kako tvrde dobro upućeni izvori, novi kandidat za čelnu funkciju Sabora je Ramiz Jelovac, dosadašnji potpredsjednik Sabora. Inače, ime Jelovca do sada se u više navrata spominjalo za ovu poziciju, nakon što je bila planirana smjena dosadašnjeg predsjednika Hasana Čengića.

Kako se to nije desilo, Čengić mandat završava nakon što mu je istekao, a saznajemo da se nije ponovo kandidirao.

- Stavovi Jelovca i Čengića nisu nikada bili isti. Jelovac je bio uvijek uz reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića, što se ne može reći za Čengića – napominje naš izvor.

Čengić, inače, važi za bliskog čovjeka SDA i Bakira Izetbegovića te se odavno nalazi na američkoj crnoj listi.

Inače, i u ranijim četverogodišnjim mandatima sabornici su bili i drugi ljudi bliski SDA, poput Mustafe Čengića, Denisa Zvizdića, Edina Mušića, Aljoše Čampare...

 Kandidatske liste

Imena sabornika koji će se birati na izborima, kako dalje saznajemo, do jučer, iako su trebala, nisu stigla iz svih muftijstava s terena, tako da će verifikacija biti urađena na dan izbora. Tada će glavna izborna komisija potvrditi sva imena za koja će se glasati.

Izbori u Islamskoj zajednici u BiH počeli u petak, kada su birani članovi džematskih odbora, dok će 22. decembra zastupnici džemata u skupštini medžlisa izabrati izvršni odbor medžlisa.

Ulazi Emir Spahić 

Predstavnici IZ u BiH u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji daju 13 delegata, dok ostale delegate daju muftijstva iz BiH.

Kako nam je potvrđeno, u najviše zakonodavno tijelo IZuBiH ispred Sabora IZ Hrvatske, prema dosadašnjim rezultatima, mogao bi ući Emir Spahić, bivši kapiten nogometne reprezentacije BiH.


Spahić: Član Sabora IZ u Hrvatskoj

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.