SARAJEVO

CIK sutra o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH

S.D.

17.12.2018

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine održat će sutra sjednicu na kojoj će biti razmatran način popune Doma naroda Parlamenta FBiH, saznaje "Dnevni avaz".

To je i jedina tačka dnevnog reda sutrašnje sjednice.

U međuvremenu, CIK je i zvanično objavio da će sutra razmatrati ovu tačku dnevnog reda, i to pod nazivom - Prijedlog uputstva o izmjeni Uputstva o postupku provođenja posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

Inače, još za prošlu sjednicu CIK-a Stručna služba Komisije pripremila je četiri radna materijala, no popuna Doma naroda uopće se nije našla na dnevnom redu.

Član Komisije Suad Arnautović predložio je tada da se raspravlja o prijedlogu koji je on sačinio s članom CIK-a Ahmetom Šantićem, ali to nije uvršteno u dnevni red, budući da su četiri člana CIK-a bila protiv toga (Branko Petrić, Novak Božičković, Stjepan Mikić i Vlado Rogić), dok je Arnautovićev i Šantićev prijedlog dobio podršku Irene Hadžiabdić, članice CIK-a.

Tada je Petrić rekao da je trebalo da i drugi članovi CIK-a dostave svoje prijedloge i da će onda on podržati onaj koji mu budu prihvatljiv, a, ako mu nijedan ne bude prihvatljiv, onda će dati svoj prijedlog.

Bez obzira na to koji se prijedlog nađe pred Komisijom, evidentno je da u CIK-u nema saglasnosti o tome podatke kojeg popisa treba koristiti pri dodjeli mandata, onog iz 1991. ili 2013. godine.

Apsurdno je što se u Komisiji uopće vode rasprave i o tome treba li pri tom procesu ispoštovati ustavne odredbe koje kažu da će “u Domu naroda biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu“, te da je popis iz 1991. jedini koji će se koristiti sve dok u potpunosti ne bude proveden proces povratka u našoj zemlji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.