PORUKE Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara

Bevanda: Nisam za povećanje PDV-a

Fena
29.12.2018 16:53

Bevanda: Potrebna analiza

Foto: Arhiv

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, govoreći o tome namjeravaju li vlasti povećati PDV, kazao je da je jedina istina da je na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje pokrenuta inicijativa da se izmijeni Zakon o PDV-u te da povećanje PDV-a nije ni razmatrano. 

- To apsolutno nije razmatrano na sjednici Upravnog odbora, koji je jedini zadužen za ovo pitanje - istakao je Bevanda u intervjuu za ''Večernji list''.

Dodao je da je posmatrao stanje u zemljama koje su povećale PDV te ocijenio kako odokativno povećanje PDV-a nije bilo korisno za krajnju potrošnju, a onda i za ukupnu ekonomiju.

- Kada bi pitali jesam li za promjenu stope PDV-a u sljedeća dva mjeseca, rekao bih - nisam. Prije svega, potrebna je analiza i što je konačni učinak takve odluke - zaključio je Bevanda.

Odgovarajući na upit ostaje li u Vijeću ministara, kazao je da je o tome čuo veliki broj glasina te da još ne može dati nikakav odgovor.

- Iskreno, moram reći kako u HDZ-u BiH do sada uopće nismo razgovarali lično ni o raspodjeli pozicija. Onaj ko treba voditi razgovore tek će ih obaviti, zato vam ne mogu dati nikakav odgovor - naveo je Bevanda.

Na konstataciju kako se čini da je izvjesno da su stranke HNS-a BiH i SNSD okosnica budućeg Vijeća ministara, Bevanda je kazao kako su stranke HNS-a dio vladajućih struktura na svim nivoima te da na nivou države nemaju ljubavne zavjete, nego partnerstva koja se sastavljaju na jasnim načelima.

- Za HNS BiH najvažnije je da se konačno uvaže načela koja poštuju Hrvate kao ravnopravan i konstitutivan narod te njihov izborni legitimitet. Zato je prvi i jasan uvjet Izborni zakon. SNSD je izborni pobjednik i s ovom strankom imamo najiskrenije odnose. Postoje, međutim, stvari o kojima se uopće ne slažemo, kao što je NATO. Ali, ako smo u stanju riješiti sve druge probleme, onda smo na dobrome putu - poručio je Bevanda.

NA VRH