SAZNAJEMO

Nuhanović: Za sajmove po babu i stričevima

U Tuzlanski kanton otišlo 10.000, a u HNK 118.000 KM

Sajmu poduzetništva i obrta ni feninga

H. ČALIĆ

15.1.2019

Sajam poduzetništva i obrta „Grapos-Expo” u Gračanici nije dobio ni fening podrške od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koje je krajem prošle godine podijelilo 400.000 KM granta različitim sajamskim manifestacijama. 

 Osnovni uvjeti  

Od 10.000 do 75.000 KM odlukom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH otišlo je na račune 28 manifestacija i sajmova u našoj zemlji, ali za gračaničke obrtnike nije bilo novca.

Sumnju u pravedno donošenje odluke i podršku ne krije Nedžad Nuhanović iz Uslužnog društva “Bosanska montaža sajmova - Expo” iz Gračanice.

- Nije teško primijetiti da su grantovi dijeljeni u komisiji, radili su po babu i stričevima, pa su članovi vukli svako na svoju stranu, u svoju općinu i svoj kanton. Nisu poštovani osnovni uvjeti za dodjelu granta, od toga da pravo na podršku imaju subjekti koji su registrirani za djelatnost organizacije sajamskih i drugih manifestacija, da imaju međunarodni karakter, da promoviraju domaću proizvodnju, da posjeduju regionalnu pripadnost i sektorsku zastupljenost, dokaze o ranijoj dodjeli sredstava… Mi smo na vrijeme aplicirali za ova sredstva, ali nismo dobili ništa - kaže Nuhanović.

Oštećen TK

Raspodjelom nisu zadovoljni ni u Vladi Tuzlanskog kantona.

Ističu da se nije vodilo računa da je u ovom kantonu, u Gradačcu, organiziran najstariji Sajam šljive, koji je podržan tek sa 10.000 KM. Podršku nije dobio ni Sajam turizma “List” u Lukavcu.

- Tuzlanski kanton dobio je podršku od samo 10.000 KM, dok je, recimo, Hercegovačko-neretvanskom kantonu, odnosno tamošnjim sajmovima, uplaćeno 118.000 KM – kazali su nam u Vladi TK.

 Kome idu uplate 

Podršku su, između ostalih, dobili sajmovi u Čelincu, Mostaru, Tešnju, zatim “Dani jabuke” u Goraždu, “Hercegovački plodovi” u Stocu, ZEPS u Zenici, “Dani dijaspore” u Loparama.

Novac će stići i na račune organizatora Sajma meda u Bosanskom Šamcu, Udruženja pčelara u Mostaru, Sajma ruralnog razvoja u Tarevcima, Sajma tradicionalnih proizvoda u Istočnom Sarajevu, “Dana maline” u Bratuncu, Festivala vina u Sarajevu…


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.