VIJEĆE MINISTARA Treće povlačenje s dnevnog reda

Mektić: Godišnji program nije razmatran, stav o budžetu na narednoj sjednici

U toku je uobičajena procedura, istakao je ministar sigurnosti

Fena
22.01.2019 16:09

Dragan Mektić

Foto: Fena

Godišnji nacionalni program BiH nije bio na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH održanoj danas u Sarajevu, potvrdio je novinarima nakon sjednice Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH. 

Ovo je treće povlačenje s dnevnog reda dokumenta, čije bi usvajanje značilo mogućnost za upućivanje zahtjeva za aktivaciju MAP-a.

Upitan zašto se iz sjednice u sjednicu Vijeća insistira na predlaganju tog dokumenta za dnevni red, Mektić je, između ostalog, odgovorio da je 2009. godine, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović potpisao odluku o MAP-u te izjavio da je od krucijalne važnosti da Bosna i Hercegovina postane članica NATO saveza.

- Potpisana odluka je, formalno-pravno gledajući, legitimna „i politički stav Milorada Dodika“ - rekao je Mektić te dodao da je Dodik, od tada do danas, mijenjao stavove u pogledu pitanja članstva BiH u NATO.

- Ne mogu ja zavisiti od dnevno-političkih mišljenja Milorada Dodika - izjavio je Mektić.

Nakon sjednice Vijeća ministara on je također kazao novinarima da je razmatran Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza, ali nije i utvrđen, što on očekuje da će se desiti na narednoj sjednici Vijeća.

 U toku je uobičajena procedura, prema Mektićevim riječima, jer tako važan akt kao što je budžet razmatra se i koriguju se neke stvari u odnosu na prijedlog, a treba razmotriti još detalja, na drugim nivoima, do idućeg zasjedanja Vijeća.

Uglavnom, ukupna predložena budžetska cifra nije mijenjana, već unutar tog iznosa treba uraditi neka prestrukturiranja, ustvrdio je ministar sigurnosti.

Zamoljen da prokomentira izjavu lidera Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića da Dodika ne treba uvjetovati MAP-om, Mektić je odgovorio da je „Čović protiv svega što ne odgovara njemu i Dodiku“.

- Ja sam, pak, protiv Čovićevih uvjetovanja, vezanih za formiranje nove Dederalne vlade, izmjenama Izbornog zakona - odgovorio je Mektić i dodao da se on, u principu, protivi uvjetovanjima bilo koje vrste, dok se zalaže za rješenja postignuta dogovaranjem.

NA VRH