VOGOŠĆA

Ako nemaš novca, država te pušta da umreš

Ja sam joj darovao bubreg. No, njeno tijelo ga je odbacilo. Teško mi je kao roditelju gledati kroz šta sve ona prolazi, kaže očajni otac

Piše: E. MURAČEVIĆ

24.1.2019

Život moje kćerke Mirele mogao bi se nazvati bilo kako samo ne životom. Kaže nam to Sakib Blekić, otac hrabre djevojke koja je već 12 godina, svaki drugi dan, vezana uz aparat za dijalizu. 

Inače ne bi bila u životu. Ova djevojka iz Vogošće civilna je žrtva rata s invaliditetom 70 posto, a odnedavno je zbog dijalize postala 100-postotni invalid. Sa 22 godine otkazala su joj oba bubrega i od tada je na dijalizama. Imala je jednu transplantaciju.

Mirela Blekić: Patnje u najboljim godinama

- Ja sam joj darovao bubreg. No, njeno tijelo ga je odbacilo. Teško mi je kao roditelju gledati kroz šta sve ona prolazi. U najboljim godinama nema normalan život, ne može zasnovati vlastitu porodicu, ne može putovati... Jedva vežemo kraj s krajem pokušavajući, uz pomoć dobrih ljudi, prikupiti sredstva potrebna za njeno liječenje ili novu transplantaciju. Ono što me posebno pogađa jeste to što naša država, za koju sam se borio, nije u stanju bar ovakvim, 100-postotnim invalidima pomoći u preživljavanju te, ako im ne može osigurati besplatne lijekove, bar osigurati bilo koliku participaciju – kaže očajni otac.

Sakib Blekić: Borio se za državu

Kopija računa za tablete „mimpara“: Terapija za 28 dana

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.