ANALIZA

Zatresla se gora, rodio se miš – Bakir

Cilj Izetbegovićevog manevra je da pritisne Bh. blok i druge stranke da prihvate koaliciju sa SDA i spase ga od poraza na Kongresu

Izetbegović: Ko će progutati njegov lažni mamac. T. Saletović

Piše: Fadil MANDAL

24.1.2019

Zatresla se gora, rodio se miš – Bakir Izetbegović. Tako bi se u najkraćem mogla opisati dvodnevna storija o promjeni imena RS. 

U starom stilu - korak naprijed, natrag dva, predsjednik SDA je jučer bio odlučan da se ide u beskompromisnu apelaciju prema Ustavnom sudu BiH, a danas sve svodi na moguću političku trgovinu. Ako se Dodik promijeni, neće biti apelacije.

Pomoć Dodiku

Naravno, niko ozbiljan nije ni pomislio da će vozač – politički samoubica ovoga puta doista ići do kraja. Kao što je sličan blef bio i kod revizije tužbe za genocid protiv Srbije.

Ceh nove, neodgovorne Izetbegovićeve akrobacije, nažalost, opet će platiti Bošnjaci. Dodiku je nabačena još jedna lopta, kojom će pokušati pocijepati mrežu BiH i zlurado lamentirati nad njenom državnom sudbinom.

S druge strane, sudeći prema redu koji se otegao pred Dodikovim vratima na poziv da se brani „ugrožena RS“, Izetbegoviću je uspjelo ono što je Dodik i priželjkivao - opozicija u RS je ovim potpuno anestezirana i dovedena u stanje kliničke smrti.

Postoji i još jedan važan cilj Izetbegovićevog zakuhavanja. Predsjednik SDA ovim želi dodatno pritisnuti Bh. blok, ali i druge stranke da prihvate njegovu utrnulu ruku i uđu u koaliciju sa SDA na svim nivoima vlasti.

Kad nije prošao spin s ugroženim NATO putem, sada se dodaje gas – oko „promjene imena RS“ ujedinjuju se sve srpske stranke, a kod Hrvata je taj proces „zahtjevom za legitimnim predstavljanjem“ završen i prije izbora. Ostaje samo da se, poput Srba, po sličnom osnovu okupe i Bošnjaci.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić ovakav scenario je odlučno odbacio. Hoće li, pak, Komšić, Nikšić i Kojović nasjesti na opasni zov SDA i progutati lažnu „patriotsku“ udicu, koja bi ih mogla odvući u mračne političke dubine, ostaje da se vidi.

Fabričke postavke 

Pravi odgovor i izlaz iz zamke koju postavlja Izetbegović, za lijeve, građanske i centrističke narodnjačke stranke je povratak na fabričke postavke - formiranje vlasti bez SDA.

Takvim potezom ubijaju se dvije muhe - demontira se korumpirana i kriminalizirana vrhuška SDA okupljena oko Bakira Izetbegovića, koja je odavno zrela za antikoruptivno procesuiranje. Istodobno, oponentima unutar SDA se otvara prostor da na Kongresu stranke i sa svojih i sa naših leđa jednom za svagda skinu Izetbegovića mlađeg i njegovu dvorsku svitu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.