BRISEL

Han poručio: Formirajte vlast što prije

On je istakao da zvaničnici EU ostaju čvrsto opredijeljeni da nastave pomagati Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu u korist svojih građana

Han s članovima Predsjedništva BiH u Briselu. Evropska komisija

Avaz.ba

30.1.2019

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han (Johannes Hahn) sastao se danas u Briselu s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

On je istakao da zvaničnici EU ostaju čvrsto opredijeljeni da nastave pomagati Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu u korist svojih građana. 

Han je pozdravio kolektivni dogovor članova Predsjedništva kako bi se unaprijedila perspektiva EU za Bosnu i Hercegovinu kao strateški cilj njihove zemlje, a u skladu s težnjama građana Bosne i Hercegovine.

Pozvao ih je da koriste ovaj konsenzus kao političku osnovu za ubrzanje neophodnih mjera i reformi. Istakao je da zemlja sada treba vidjeti konkretne, opipljive reforme. 

Posebno je istakao da se mora izbjegavati razorna retorika ili bilo koja inicijativa koja ometa put zemlje ka EU. U tom kontekstu neophodno je formiranje svih vlada koje proizlaze iz izbora u oktobru 2018. godine. 

Han je pozvao čelnike BiH da što prije pošalju usklađene i interno koordinirane odgovore na Upitnik Evropske komisije.

Također, zabrinut je i zbog protesta u Banjoj Luci grupe "Pravda za Davida". On je naglasio da EU očekuju da se ovi slučajevi uredno prate, u skladu s međunarodnim standardima. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.