SARAJEVO

Poznata imena delegata KS za Dom naroda Parlamenta FBiH

Skupština KS. A.T.

A.T.

31.1.2019

14:07

Završena je konstiturajuća sjednica Skupštine KS, na kojoj je izabrano osam delegata za Dom naroda Parlameta Federacije BiH. 

Iz reda Ostalih izabrani su Vibor Handžić (Naša stranka) i Segmedina Srna (SDP).

Iz Kluba Hrvata izabran je Damir Marjanović (Naša stranka), iz Kluba Srba Smiljana Viteškić (SDA) i Igor Stojanović (SDP), dok su iz reda Bošnjaka izabrani Aljoša Čampara (SDA), Samir Suljević (SDP) i Zvonko Marić (SBB), to nam je potvrdio i predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković, istaknuvši da su njihove liste osvojile najviše glasova te da će oni biti delegati KS u Domu naroda. 

13:26

Izborna komisija je tokom pauze pripremila listiće i zapečatila ih. Predsjedavajući Skupštine KS je kazao da će glasati po klubovima te da je glasanje tajno.

Glasanje je počelo od Kluba Hrvata. Prva je glasala Danijela Kristić, potom Damir Marjanović. Listić viška koji je ostao Konaković je odmah uništio.

Iz Kluba ostalih prvi je glasao zastupnik Vibor Handžić, a poslije Segmedina Srna-Bajramović. 

Iz Kluba Srba glasanju je pristupila zastupnica Smiljana Viteškić i Igor Stojanović. 

Iz Kluba Bošnjaka glasali su Admela Hodžić, Aljoša Čampara, Amel Mekić, Amra Hasagić, Amra Junuzović-Kaljić, Arijana Memić, Bibija Kerla, Bilsena Šahman, Damir Nikšić,

Dževad Poturak, Elvedin Okerić, Elvis Vreto, Hamed Aljović, Haris Pleho, Fahrudin Pecikoza, Jasmina Bišćević-Tokić, Jasna Duraković, Mahir Dević, Mirza Čelik, Neira Dizdarević, Sabahudin Delalić, Samir Suljević, Sead Milavica, Senad Hasanović, Vildana Bešlija, Zvonko Marić i Elmedin Konaković.

Završeno je glasanje, uskoro rezultati.


13:02

Očekuje se uskoro nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine KS na kojoj će biti izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta FBiH. Kako je predsjedavajući Skupštine na početku zasjedanja kazao, riječ je o nastavku konstituirajuće sjednice kantonalnog organa zakonodavne vlasti, koja je prekinuta 16. novembra 2018. godine.

Izbor delegata tada nije bilo moguće završiti jer je Centralna izborna komisija (CIK) BiH 18. decembra 2018. godine donijela Uputstvo o načinu popune Doma naroda Parlamenta FBiH. Početkom januara ove godine CIK je ovjerio liste iz Skupštine KS.

Iz Kantona Sarajevo, prema uputstvu CIK-a, u Dom naroda FBiH birat će se devet delegata, tri iz reda Bošnjaka, jedan Hrvat, tri Srbina, dva iz reda ostalih.

Za Dom naroda FBiH iz reda Bošnjaka kandidirani Jasmina Tokić-Biščević, Amra Hasagić, Adnela Hodžić, Hamed Aljović, Sead Milavica, Bibija Kerla, Senad Hasanović, Elvedin Okerić, Samir Suljević, Amel Mekić, Elmedin Konaković, Zvonko Marić, Jasna Duraković, Dževad Poturak, Vildana Bešlija, Neira Dizdarević, Aljoša Čampara, Mirza Čelik, Sabahudin Delalić i Samra Ćosović-Hajdarević.

Iz reda Hrvata predloženi su Danijela Kristić i Damir Marjanović, a iz reda Srba Igor Stojanović i Smiljana Viteškić. Iz Skupštine Kantona Sarajevo iz reda ostalih kandidirani su Vibor Handžić i Segmedina Srna-Bajramović.

Međutim, poslanici komentiraju kako još nisu utvrđena imena kandidata.

12:25

Intoniranjem himne upravo je počela konstituirajuća sjednica Skupštine Kantona Sarajevo. Danas će biti izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Ovoj sjednici prisustvuje ukupno 34 zastupnika.

Međutim, predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković odmah na početku zasjedanja kazao je da će se još jednom Izborna komisija sastati prije glasanja da bi provjerila listiće, zbog čega je zatražena pauza od pola sata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.