BOSANSKA PAMET

Majda i Ermin ostvaruju australski san

Njihova krema postala pravi hit, uskoro na policama najvećih drogerija

Majda i Ermin s djecom: Četverogodišnji sin govori samo bosanski

B. TURKOVIĆ

7.2.2019

Majda Plakalo iz Srebrenika u posljednjih sedam godina stanovnica je Gold Kousta u Australiji. Na drugi kraj svijeta tada 18-godišnja djevojka preslila se zbog ljubavi, sadašnjeg muža Ermina. On je porijeklom Bosanac, veći dio djetinjstva proveo je u Njemačkoj, ali se skrasio u Australiji.

Upoznali su se preko Facebooka. Oboje su se u Australiji školovali na prestižnim univerzitetima, dobili dvoje djece i pokrenuli vlastiti biznis u proizvodnji prirodne kozmetike. Završili su dvostruke studije na jednom od vodećih australskih univerziteta “Griffithu” - Majda pravo i internacionalne odnose, a Ermin pravo i internacionalni biznis.

Veliki snovi

Uprkos studijima, odlučili su da će se baviti nečim sasvim drugim te su, uz pomoć vrhunskih stručnjaka, izumili, kako kažu, prvu australsku noćnu masku za lice. Proizvod je za samo godinu postao pravi hit pa bi se uskoro, osim na internetu, trebao naći i na policama dva vodeća lanca drogerija u Australiji.

U razgovoru za naš list Majda kaže da bi svojim primjerom voljela da potakne sve mlade ljude u BiH da trebaju sanjati velike snove i postavljati velike, vrijedne ciljeve. Priznaje da nikad nije željela da napusti BiH, jer je u domovini imala sve što je smatrala bitnim. No, kaže da s današnje vremenske distance više ne vidi BiH onako optimistično kao onda kad ju je napuštala.

Majda na prestižnom “Griffithu” završila pravo i internacionalne odnose

- Sudbine mojih, tada perspektivnih prijatelja danas su mi pokazale koliko sam sretna što sam izašla iz zemlje, koja bi me, vrlo vjerovatno, samo nekoliko godina kasnije duboko razočarala. Ovo je činjenica koja me strašno boli. Ne radi se samo o uposlenju, radi se o sve prisutnijem beznađu našeg društva, koje sve više propada – kaže Majda.

Rad i trud

Navodi da ni u Australiji nije lako dobiti posao, ali ukoliko ste dovoljno otvoreni, društveno aktivni i vaš CV to reflektira, nema velikih problema za uposlenje. Rad i trud se, kako kaže, prepoznaju. Govoreći o iskustvima sa pokretanjem biznisa, Majda kaže da troškovi otvaranja firme nisu veliki i proces je prilično jednostavan i brz.

- Mislim da je za uspješan biznis potrebno dosta znanja, ali i eksperimentiranja i učenja na vlastitim greškama. Bili smo strpljivi i shvatali da uspjeh ne dolazi preko noći, toga smo uvijek svjesni i time se vodimo – kaže Plakalo te dodaje da planiraju proširiti firmu.

Upitana za vezu s domovinom i razmišljaju li, eventualno, o širenju biznisa na BiH, Majda govori će BiH uvijek biti zemlja koju će rado posjetiti i s kojom će imati neraskidivu vezu. Objašnjava da bi voljeli proširiti biznis na Evropu i BiH.

- Moj četverogodišnji sin govori samo bosanski jezik, tek sad počinje da uči engleski. I za mog muža i za mene je veoma važno da sačuvamo naše porijeklo. Sretna sam, jer ovdje težimo ka građenju boljeg i kvalitetnijeg života. Ne znam koliko to BiH dopušta mladim parovima, oni koji i dalje žive u BiH, znaju to bolje od mene – zaključuje naša sagovornica.

Štela i varanje su nepojmljivi, ali se s bebom može na predavanje

Govoreći o školovanju u Australiji, Majda kaže da je ono skupo i nimalo lagano, ali da je bilo predivno iskustvo, koje je potpuno promijenilo njeno viđenje obrazovanja, profesora i uloge studenta.

- Pofesori su ovdje u službi studenata i njihov glavni zadatak je da prenesu znanje i ljubav prema predmetu koji predaju. Pravni fakultet jedan je od najcjenjenijih u Australiji i bilo kakvi pokušaji varanja, korupcije ili štele su skoro nepojmljivi – kaže naša sagovornica.

Majda je tokom studija prvi put postala majka, a zanimljivo je da je bebu vodila na predavanja sa sobom.

- Profesori su me potpuno podržavali i dozvoljavali su mi da novorođenče dovodim na predavanja i vježbe pa i da ga dojim tokom predavanja. Ne znam da li bih našla toliku podršku univerziteta u BiH – kaže Majda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.