SARAJEVO

Čistim kisikom liječe i najteže bolesti

Stručnost, vrhunska oprema, praćenje i primjena svjetskih trendova glavna su preporuka za odlazak na liječenje u specijalnu kardiovaskularnu bolnicu

Dr. Solaković pored komore: Velika brzina oporavka

A. NUHANOVIĆ

18.2.2019

Stručnost, vrhunska oprema, praćenje i primjena svjetskih trendova glavna su preporuka za odlazak na liječenje u specijalnu kardiovaskularnu bolnicu dr. Emira Solakovića.

U svoj djelokrug rada prvi su uveli hiperbaričnu komoru, koja služi u liječenju oboljelih od dijabetesa, ateroskleroze, reumatoidnog artritisa, multiple skleroze, kožnih bolesti, poput psorijaze, Chronove bolesti te za oporavak pacijenata nakon transplantacije organa, infektivne bolesti, kao i za one koji su preboljeli moždani ili srčani udar.

Pozitivni rezultati

Koristiti je mogu zdrave osobe koje preventivno žele zadržati ljepotu, ali i sportisti, poput fudbalera i boksera, kako bi zacijelili sportske povrede. Ključna im je brzina oporavka, koju hiperbarična komora i nudi.

- Hiperbarična oksigenoterapija – HBOT provodi se u hiperbaričnoj komori, gdje pacijent leži u izmijenjenim ambijentalnim uvjetima i udiše 100 posto kiseonik pri povećanom pritisku. Radi se o individualnoj komori, gdje kompletno tijelo pacijenta, takoreći, pliva u kisiku pod većim pritiskom od atmosferskog – pojašnjava Solaković.

Sa ponosom naglašava da su kod svih pacijenata imali pozitivne rezultate, od otklanjanja tegoba, poboljšanja kvaliteta života do potpunog izlječenja.

- Najčešće se susrećemo sa pacijentima koji imaju problema sa srcem i krvnim sudovima, a pozitivne rezultate uglavnom imaju upravo takvi pacijenti sa sporozarastajućim ranama. Ali, iznenađujući efekt terapije vidjeli smo kod pacijenata sa multiplom sklerozom, pacijenata liječenih od karcinoma te kožnih oboljenja – kaže dr. Solaković.

Pojasnio je i zašto je ova terapija bolji izbor od drugih metoda liječenja.

- Terapija nije bolna, traumatična niti bilo šta drugo, a pacijent je sve vrijeme pod nadzorom i kontrolom stručnog osoblja tako da ima podršku i razgovor. Veoma je djelotvorna i efikasna, posebno ukoliko se prakticira i s ostalim terapijama – kaže dr. Solaković.

HBOT seansa

Pojašnjava da, u zavisnosti od zadanih vrijednosti i pritiska u komori, odgovara ronjenju na dubini od 5 do 15 metara.

- HBOT višestruko, i do 20 puta, povećava nivo kiseonika, rastvorenog u tjelesnim tečnostima, prvenstveno u plazmi, što je značajno kod oboljenja i stanja kod kojih postoji nedovoljno snabdijevanje tkiva kiseonikom. Omogućava se brže dopremanje kisika do oštećenih tkiva i ćelija – pojašnjava dr. Solaković.

Jedna HBOT seansa uobičajeno traje 60 minuta, ali ipak zavisi od zdravstvenog stanja pacijenta.

Sobe podsjećaju na hotelske

Bolnica dr. Solakovića prva je zapadnog tipa, koja liječi oboljenja vena i krvnih sudova na najsavremeniji način. Smještena je u strogom centru Sarajeva i slovi za jednu od najsavremenijih u državi.

Sobe podsjećaju na hotelske, a pacijentima su na raspolaganju dvije operacione sale, laboratorij, ultrazvučna dijagnostika i cijeli niz specijalističkih ambulanti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.