DELEGACIJA EU Medijska radionica u Sarajevu i Bihaću

Izvještavanje o migrantima i izbjeglicama mora biti objektivno

U organizaciji Delegacije Evropske unije u BiH i Udruženja ''BH novinari'', danas se istovremeno u Sarajevu i Bihaću održava medijska radionica

Fu. M.

Radionica se istovremeno održava u Sarajevu i Bihaću

Foto: T. Saletović


U organizaciji Delegacije Evropske unije u BiH i Udruženja ''BH novinari'', danas se istovremeno u Sarajevu i Bihaću održava medijska radionica pod nazivom "Izvještavanje o migrantima i izbjeglicama #TačnoJeBitno", na kojoj se razgovara o problemima migrantske krize u našoj zemlji s posebnim akcentom na medijska izvještavanja o migrantima.

Kako je kazala šefica komunikacija Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović-Halilović, mediji moraju izvještavati što je moguće tačnije, objektivnije i korektnije o migrantima.

  • Radionici prisustvuju predstavnici medija i međunarodnih organizacija

    Radionici prisustvuju predstavnici medija i međunarodnih organizacija


- Pokušat ćemo odgovoriti na pitanje na koji način emocije mogu zasjeniti eventualne činjenice, jesu li izjave političara uspjele ukrasti priču i je li korištena ispravna terminologija kada je u pitanju izvještavanje o migrantima koji dolaze u BiH - istakla je Milović-Halilović.

Kazala je i da je Evropska unija do sada uložila oko devet miliona eura pomoći migrantima u BiH, a podsjetila je i da je nedavno uloženo još oko 13 miliona eura kako bi se pomoglo bh. vlastima i međunarodnim organizacijama koje rade s migrantima u BiH.

Učesnici radionice će kroz različite primjere ukazati na članke objavljene u printanim ili elektronskim medijima, a koji su na neki način doprinosili tome da se bh. javnosti u negativnom kontekstu predstave migranti.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na