OTKRIVAMO

Šabotić krši zakon i zastrašuje službenike

Prijetnje narušavaju ljudsko dostojanstvo i moralni integritet zaposlenih, ali i ugled Agencije za prevenciju korupcije, navedeno je u pismu

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

18.2.2019

Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) već duže vrijeme opterećuju brojni unutrašnji problemi, a situacija je eksalirala nakon posljednjih odluka Hasima Šabotića, direktora te agencije, u vezi s dodatnom djelatnošću uposlenika. Šabotiću su zbog toga četiri njegova saradnika pisala i upozorila ga na nezakonito postupanje.

Međunarodni projekti

U pismu koje su Šabotiću poslali i potpisali pomoćnici direktora Vladica Babić, Mevludin Džindo i Milenko Grujić te šefica Odjeljenja ureda Danka Polovina-Mandić, navedeno je da je direktor Agencije nezakonito povukao saglasnost za svoje saradnike za obavljanje dodatnih djelatnosti. Riječ je uglavnom o aktivnostima koje su uposlenici provodili na međunarodnim projektima u borbi protiv korupcije.

Uprkos tome što su državni službenici koji dodatno obavljaju te poslove, imali saglasnost ranijeg direktora, kako se navodi i u pismu, Šabotić je, bez zakonskog uporišta za takvu odluku, naredio da se formiraju novi registar i dosjei za saglasnost uposlenicima koji ubuduće žele obavljati te poslove.


Faksimil pisma koje su Šabotiću uputili pomoćnici: Jasna upozorenja

- Izuzimanje dokumentacije iz personalnih dosjea službenika i njihovo nošenje i iznošenje iz institucije bez reversa, znanja i saglasnosti onih iz čijih je personalnih dosjea uzeta dokumentacija, kao i formiranje posebnih dosjea i uspostavljanje posebnih registara u ovu svrhu, direktno je u suprotnosti s jasno propisanim procedurama na koji se način čuvaju navedene saglasnosti - istaknuto je u pismu.

Šabotiću se spočitava i da, osim što udara na ugled uposlenika, istovremeno svojim postupcima narušava i ugled Agencije.

Personalni dosjei

- Stavljanje pod sumnju svih zaposlenih i provođenje nekih iz samo Vama znanih istraga protiv uposlenih, traženje od zaposlenih koji nisu ovlašteni da iz personalnih dosjea svojih privremeno odsutnih kolega izuzimaju dokumentaciju, izdavanje uopćenih nezakonitih naredbi, prijetnje i pokušaji zastrašivanja narušavaju ljudsko dostojanstvo i moralni integritet zaposlenih, ali i ugled same Agencije - navedeno je u pismu.

Pokušali ga upozoriti i ranije

Šabotićevi pomoćnici naveli su u pismu da su ranije u nekoliko navrata pokušali da ga i usmenim putem upozore na kršenje zakona. Ukazali su i na to da je potpisao zapisnik s nedavne sjednice Kolegija Agencije, na kojem je donio spornu odluku o registrima i dosjeima, a da rukovodiocima organizacionih jedinica nije omogućio da na njega interveniraju, što je, kako se navodi u pismu, nezakonito.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.