BANJA LUKA Predsjedavajući Predsjedništva BiH sa srbijanskim predsjednikom

Milorad Dodik o detaljima sastanka s Aleksandrom Vučićem

Razmatrali aktuelnu situaciju u Srbiji, pogotovo u vezi s Kosovom

Srna
22.02.2019 08:49

Dodik i Vučić

Foto: Arhiv

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Beogradu da je prirodno da Srbi, gdje god da žive, uvijek vode računa o Srbiji i Kosovu, te poručio da to ne može niko zabraniti.

Dodik je rekao da mu stranci danas najčešće postavljaju pitanje, i u Sarajevu, i u Banjoj Luci, da li to ima veze.  

- Moje mišljenje je da to itekako ima veze i da je veoma teško objasniti da Zapad gleda kroz prizmu odobravanja ujedinjenja Kosova i Albanije, a da je autonomija koju ima Republika Srpska, zagarantirana Dejtonom i Ustavom, urušavana svih 20 prethodnih godina - rekao je Dodik sinoć novinarima iz Republike Srpske.

On je ukazao da je, stoga, sasvim logično da Republika Srpska mora postaviti pitanje svojih prava koja su zagarantirana Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

Dodik je naveo da je sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio jedan od redovnih na kojima se razmatra aktuelna situacija u Srbiji, pogotovo u vezi s Kosovom.

On je dodao da je Vučića upoznao i s onim što je važno u Republici Srpskoj i BiH.

- Mi se redovno sastajemo, razmatramo aktuelnu situaciju i pokušavamo biti informirani o detaljima u vezi s razvojem situacije u Srbiji, pogotovo po pitanju Kosova. Naravno, bila je to prilika da predsjednika Vučića upoznam s onim što je važno u Republici Srpskoj i BiH - rekao je Dodik.

On je naveo da je u javnosti primjetno da "neki sa strane pokušavaju održati isti okvir u vezi s Kosovom i Srbiju dovesti u poziciju da je ponovo ponize ili da je na neki način oko samog pitanja Kosova dovedu u bezizlaznu situaciju".

Dodik je rekao da su na sastanku s Vučićem procjenjivane i različite mogućnosti kada je riječ o pomoći Srbije Republici Srpskoj.

Dodik i Vučić sastali su se jučer u Predsjedništvu Srbije.

Komentari

NA VRH