SUD BIH

Zatražene mjere zabrane za 11 carinika uhapšenih u akciji "Brend"

Avaz.ba

28.2.2019

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju uputit će Sudu BiH prijedlog za određivanje strogih mjera zabrane za 11 osumnjičenih carinskih službenika uhapšenih u akciji "Brend", koju su po nalogu Tužilaštva BiH realizirali policijski službenici SIPA-e, uz podršku i asistenciju entitetskih policijskih agencija.

Za sve osumnjičene bit će zatraženo udaljenje s obavljanja dužnosti za vrijeme trajanja postupka, a bit će predložene i mjere zabrane koje za pojedine osumnjičene uključuju kućni pritvor, obavezno javljanje nadležnom policijskom organu, kao i zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su zbog krivičnih djela primanja dara ili drugih oblika koristi, zloupotrebe položaja ili ovlasti te udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su, prilikom uvoza robe u BiH, navedeni osumnjičeni duži period učestvovali u nezakonitom propuštanju teretnih transporta robe koja je ulazila u BiH, za što su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu carinskim prihodima i budžetu BiH i na taj način nanosili štetu svim građanima.

Istraga u predmetu se intenzivno nastavlja u pravcu podizanja optužnice protiv osumnjičenih, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.