SARAJEVO

Komšić: Osuđujemo oživljavanje ideje ''Herceg-Bosne''

Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNV) na današnjoj sjednici u Sarajevu izabrat će novo rukovodstvo te usvojiti statut ove organizacije

Na sjednici će biti imenovano i novo rukovodstvo. F. Mustafić

Fu. M.

9.3.2019

Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNV) na današnjoj sjednici u Sarajevu izabrat će novo rukovodstvo te usvojiti statut ove organizacije.

Kako je prije početka sjednice kazao aktuelni predsjednik HNV-a Marinko Pejić, on će biti i jedini kandidat za novog predsjednika. 

- Razgovarat ćemo o aktuelnoj političkoj situaciji te razmatrati teme poput Izbornog zakona i uređenja države. Istovremeno, obilježit ćemo i 25. godišnjicu HNV-a – rekao je Pejić.

Član HNV-a Ivo Komšić istakao je da je Dejtonski sporazum okvirni sporazum samo za mir u BiH. Također, kazao je i da svi koji na radikalan način dovode u pitanje temeljne odredbe tog sporazuma zapravo riskiraju da naruše mir.

- Aktuelna hrvatska politika u BiH pokušava obnoviti ''Herceg-Bosnu''. Oštro ćemo reagirati da smo protiv toga, kao što smo i ranije bili. Radikalizirali su ideje, koje su bile ratne. Oni obnavljaju koncepcije oko kojih se vodio rat ovdje. Te ideje skupo su koštale sve narode u BiH – istakao je Komšić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.