OTKRIVAMO

Ministarstvo odbrane BiH ostaje bez 20 miliona KM

Imali smo lažna uvjeravanja da će se presuda poštovati, ali nije, zato smo konačno pokrenuli izvršenje putem suda - kaže Milica Buhin,direktorica „Scouta“

Umjesto u oružju hrvatska firma mogla bi dug naplatiti kešom

S.DEGIRMENDŽIĆ

11.3.2019

U skladišta oružja Ministarstva odbrane BiH uskoro bi mogli ući sudski izvršitelji, kako bi omogućili hrvatskoj firmi „Scout“ da preuzme oružje i municiju u vrijednosti oko 20 miliona KM. 

Naime, Sud BiH još 2017. godine donio je presudu u korist hrvatske firme prema kojoj im je Ministarstvo dobrane BiH trebalo isporučiti robu u toj vrijednosti . No, kako je za „Avaz“ potvrdila Milica Buhin, direktorica „Scouta“ oni do danas nisu dobili niti jedan komad robe, te su odlučili pokrenuti sudsko izvršenje presude.  

 Staro oružje

- Očekivali smo da će Ministarstvo obrane BiH , nakon što je to na tri sudske instance presuđeno, ispoštovati svoje obaveze i manifestirati poštivanje sudske presude, kao temelja vladavine prava. Nažalost, cijelo vrijeme imamo samo lažna uvjeravanja da će se tako postupiti, ali nije učinjen nijedan konkretan korak. Zato smo konačno pokrenuli izvršenje putem suda -kaže Buhin.

To znači da ukoliko u skladištima MOBiH ne bude dovoljno oružja i municije onda će „Scout“ svoj dug namiriti s računa tog ministarstva ! Tako će greške nadležnih pri očigledno bezuspješnoj prodaji neperspektivnog vojnog naoružanja, platiti poreski obveznici ove zemlje.

-Ako se opstrukcija nastavi, umjesto isporuke nepotrebnog i zastarjelog naoružanja i municije,BiH će u konačnici, sasvim sigurno, morati platiti naknadu štete u milionskom iznosu. Nadamo se, ipak, da će razum i odgovoran pristup prevladati- ističe Buhin.

Rješenje Suda BiH o izvršenju presude iz 2017. godine

Dio oružja i municije sa spiska iz presude Suda BiH koje MOBiH mora isporučiti "Scoutu"


Međutim, u toj kompaniji ističu da svakodnevnim odlaganjem isporuke robe iz MOBiH, povećava se šteta za „Scout“ ,a ona bi mogla biti namirena na račun poreskih obveznika u našoj zemlji.  

 Krivična prijava

- Izgubili smo povjerenje nekoliko važnih kupaca, te nam prijeti jedna tužba zbog neisporuke robe u ugovorenom roku. Naravno ukoliko do toga tođe Ministarstvo obrane će morati odgovarati i za tu štetu po regresnoj tužbi- kaže Buhin.

Inače, afera u vezi s prodajom viškova naoružanja iz MOBiH ovoj hrvatskoj firmi počela je još sklapanjem ugovora 2003.i 2004. godine tadašnjih entitetskih ministarstava sa „Scoutom“. Ubrzo nakon toga formirano je državno Ministarstvo odbrane koje je trebalo realizirati ugovoreni posao, no to se do danas nije desilo.

U međuvremenu na čelu tog ministarstva su se izmijenjala četiri ministra odbrane uključujući i aktuelnu ministricu Marinu Pendeš,.protiv koje su kažu u „Scoutu“ nedavno podnijeli i krivičnu prijavu.

Inače, iz Ministarstva odbrane BiH danima čekamo odgovor na pisani upit „Avaza“ o problemima s isporukom oružja „Scoutu“.

Nismo pristali na ucjenu  

Iz brojnih dopisa koje je „Scout“ upućivao MOBiH vidljivo je da su iz Ministarstva navodili „ da je oružje nestalo iz skladišta“ i da ga nema dovoljno. Evidentno je i da je u jednom slučaju čak jedna pošiljka oružja bila i upakovana i trebala je krenuti prema Hrvatskoj, no izvoznu dozvolu su dala sva za to nadležna bh. ministarstva izuzev MOBiH.

- Oni uvijek smisle neki novi izgovor. Tražili su od nas prošle godine i da se pismeno odreknemo 30 posto robe iz presude, ukoliko želimo dobiti preostalo oružje i municiju iz presude. Naravno na tu ucjenu nismo pristali- kaže Buhin .

Istraga zbog sumnje da je MOBiH 2010. godine bez saglasnosti Predsjedništva BiH zaključivalo anekse na ugovore iz 2003. i 2004. godine o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije traje godinama, a prije nekoliko dana SIPA je u vezi s tim izuzela određena dokumenta u tom ministarstvu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.