REAKCIJE

Vlada KS podnijela krivičnu prijavu protiv četnika

Duboko osuđujući svaki oblik protupravnog djelovanja koje za posljedicu ima uznemiravanje javnosti

Višegrad: Četničko paradiranje

Avaz.ba

11.3.2019

Vlada Kantona Sarajevo, duboko osuđujući svaki oblik protupravnog djelovanja koje za posljedicu ima uznemiravanje javnosti, podnijela je krivičnu prijavu protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Višegrad zbog toga što su organizirali obilježavanje godišnjice hapšenja Dragoljuba Draže Mihailovića, čime su javno izazivali, odnosno raspirivali nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, na osnovu čega postoje osnovi sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 145., a u vezi s članom 35. KZBiH, saopćeno je danas.

Podsjetimo, u Višegradu je jučer Udruženje Ravnogorski pokret Višegrad, uz prethodnu javnu najavu, organiziralo javno okupljanje i postrojavanje pripadnika Ravnogorskog pokreta povodom obilježavanja godišnjice hapšenja osuđenog četničkog generala i ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića.

Krivična prijava je podnesena i protiv nepoznatih osoba zbog toga što su javno uzvikivale parole i pjevale pjesme koje u sebi sadrže upućivanje ozbiljnih prijetnji po život ili tijelo osoba druge nacionalnosti.

- Na osnovu osnovane sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 224. KZBiH u vezi s članom 21. KZBiH, a sve u vezi s članom 31. KZBiH, krivična prijava je podnesena i protiv NN lica zbog toga što su, kao odgovorna lica, propustili poduzeti propisane mjere i radnje s ciljem sprečavanja okupljanja koje u sebi ima obilježja krivičnog djela, čime su prvoprijavljenim direktno omogućili javno izazivanje, odnosno raspirivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini - saopćeno je iz Pres-službe KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.