REAKCIJE

Salkić: Logična i očekivana odluka Ustavnog suda BiH

Ustavni sud se u odluci pozvao na relevantne stavove iz svojih odluka o dopustivosti i meritumu

Ramiz Salkić. Arhiv

Avaz.ba

29.3.2019

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić ocijenio je da je logična i očekivana odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da ospori Zakon o danu Republike Srpske, odnosno član kojim je utvrđeno da je 9. januar dan Republike Srpske.

Salkić je u izjavi Feni podsjetio da je taj sud već ranije osporio 9. januar kao dan tog bh. entiteta te da će to uraditi svaki put kada Vlada i Narodna skupština RS pokušaju ponovo ignorirati tu odluku.

- Nadam se da će konačno entitetska vlast shvatiti da je vrijeme da se distanciraju od ratnog vremena i onih koji su osuđeni za zločinački udruženi poduhvat te da počnu razmišljati na način da je entitet prostor na kojem su konstitutivna tri naroda i u kojem žive svi građani koji to žele, a ne samo Srbi, pravoslavci – naveo je on.

Vlast bh. entiteta RS je pozvao da nađu način da predlože datum praznika koji je prihvatljiv za sve građane.

- To može biti datum nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nikakav datum prije toga sigurno nije prihvatljiv. Mislim da je u interesu vlasti koja predstavlja Srbe u BiH da sa svojih leđa skinu to opterećenje, da su nasljednici onih koji su osuđeni za udruženi zločinački poduhvat i genocid. Ako oni nastave da se identificiraju s tim ljudima i periodom, onda smo mi u ozbiljnom problemu, jer oni time baštine ideologiju koja je presuđena zbog teških zločina - kazao je potpredsjednik bh. entiteta RS.

Ustavni sud BiH usvojio je zahtjev devet delegata Vijeća naroda RS za ocjenu ustavnosti člana 2. stav 1. Zakona o danu RS. Utvrđeno je da osporena odredba, koja glasi: „Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao dan Republike“, nije u skladu sa Ustavom BiH.

Osporena odredba je ukinuta i određeno je da prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja odluke u "Službenom glasniku Bosne i Hercegovine“.

Ustavni sud se u odluci pozvao na relevantne stavove iz svojih odluka o dopustivosti i meritumu te naglasio da se ni predmetnom odlukom, kao ni ranijom, ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika dan RS te ne isključuje i ne ograničava nadležnost Narodne skupštine RS da raspiše referendum o tome kojeg datuma će se proslavljati dan RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.