MOSTAR

BiH mora riješiti pitanje Izbornog zakona

Na čelu je delegacije Kluba zastupnika Evropske pučke stranke (EPP)

Zovko: Naći kompromis. Avaz

M.Sm.

29.3.2019

Željana Zovko, zastupnica u Evropskom parlamentu, na čelu je delegacije Kluba zastupnika Evropske pučke stranke (EPP) uključenih u grupu zaduženu za interkulturalni i religijski dijalog, a koji su u dvodnevnoj posjeti BiH.  

Zovko je sa svojim kolegama, zastupnicima iz Italije, Njemačke, Holandije, Slovačke i Hrvatske danas boravila u Mostaru, gdje su bili predviđeni sastanci s predstavnicima vjerskih zajednica, gradonačelnikom Mostara, kao i nevladinih udruženja.  

- BiH, iz koje dolazim i na koju stalno upozoravam da mora biti jedna buduća članica Evropske unije i da treba dobiti kandidatski status, prije toga mora riješiti problem Izbornog zakona i izaći iz ovog jednog zamrznutog stanja. Stoga, htjela sam sa svojim kolegama doći u BiH i još jednom obratiti pozornost na to da ova zemlja ne može biti ostavljena sama sebi i da moramo naći neki način da se urazume i stranke koje ovdje djeluju i da se konačno nađu kompromis i rješenje kako bi građani imali normalan život, kako u ovom gradu u kojem se nalazimo tako i u čitavoj zemlji - izjavila je Zovko novinarima. 

Također, navela je da su s Johanesom Hanom (Johannes Hahn), dan uoči njegove posjete BiH, imali radni doručak.   

- Ključni problem je formiranje vlasti i on je, upravo, poslao tu poruku da se ne može ništa očekivati ukoliko se ne formira novo Vijeće ministara. Formirani su domovi naroda, ali se mora poštovati presuda Ustavnog suda, koja je ugrađena u rezoluciju Evropskog parlamenta - kazala je ona.  

Nije željela komentirati ulazak DF-a u vlast, a rekla je, odgovarajući na novinarski upit, da nema ambiciju biti ministrica vanjskih poslova BiH. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.