NEVJEROVATNO

Bosanac pliva s ražama i ajkulama

Trenutno s timom radi na Mediteranskom moru te na Atlantskom i Indijskom okeanu, duž Evrope, Azije i Afrike

Gajić: Trudi se da predstavi BiH na najbolji način

Piše: A. BAJRAMOVIĆ

1.4.2019

Bosanskohercegovački naučnik i istraživač Andrej Gajić, rukovodilac “Shark Tales” tima “National Geographica”, okončao je snimanje dokumentarnog programa na malteškom arhipelagu. Trenutno s timom radi na Mediteranskom moru te na Atlantskom i Indijskom okeanu, duž Evrope, Azije i Afrike.

Rub opstanka

- Najnovije istraživanje zasniva se na razumijevanju nastanka oboljenja ajkula i raža zbog sve većeg zagađenja prirode, posebno plastikom, pesticidima, teškim metalima i ratnim otpadom. Tokom analiza riba istočnog Jadrana, često smo pronalazili od 50 do 150 plastičnih fragmenata na samo 25 centimetara crijeva, a nailazili smo i na eksplozivna sredstva zaostala iz Drugog svjetskog rata. Krajnji cilj studija jeste razviti mjere za revitalizaciju i zaštitu ajkula i raža, od kojih se mnoge vrste, čovjekovom krivicom, nalaze na rubu opstanka – kaže Gajić za “Avaz”.

Tokom višegodišnjih istraživanja Gajić je imao bliske susrete s desetinama vrsta ajkula, prateći i analizirajući njihovo ponašanje. 

Rođen je u Jajcu i školovao se u Bugojnu i Sarajevu te u svakom angažmanu “National Geographica”, kao svjetske istraživačke organizacije, trudi se da predstavi BiH na najbolji način.

- Uz rad, volju i vjeru, postizanje iznimnog uspjeha na svjetskom nivou moguće je i iz naše države. Posjedujemo daleko više potencijala, kako u mladima koji dolaze, tako i u prirodnim bogatstvima, nego što često želimo priznati – naglašava Gajić.

Najveće postignuće

Kroz dosadašnji angažman, Gajić je afirmirao i značaj biodiverziteta Neumskog zaljeva, kao jedinog bh. izlaza na more, a tokom posljednjeg mjeseca, nakon predavanja u Turskoj i Gruziji, vrijeme provodi sa srednjoškolcima i studentima u gradovima BiH.

- Inspirirati nekoga da učini nešto dobro i čuti da ste nekome uzor, zaista je najveće postignuće. To je mnogo veće od bilo kojeg akademskog zvanja ili profesionalne pozicije – ističe on.

Ima 60 naučnih radova

Akademsku karijeru Gajić nastavlja u Sjedinjenim Američkim Državama, ali istraživanja na istočnom Jadranu i u Neumskom zaljevu planira nastaviti istim intenzitetom.

Trenutno je i član Savjetodavnog vijeća za istraživače pri “National Geographicu”, a završava i svoju treću knjigu “Ajkule i raže istočnog Jadrana”. Autor je 60 naučnih radova iz nekoliko oblasti, a rukovodio je s više od 30 ekspedicija i predavao na skoro 50 konferencija i seminara.



Andrej s leopard ražom u Indopacifiku

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.